Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Susret

U petak, 8. maja u 20 časova u Galeriji '73, Požeška 83 održaće se otvaranje multimedijalne izložbe "Susret". Izložba će se sastojati od dokumentarnog filma dužine 13 minuta, skulpture, 47 crno-belih fotografija osoba koje su pomogle ili podržale ovaj projekat, kao i 200 fotografija u boji.

 


Multimedijalni projekat: "Susret"


Autor koncepta: Srđan Vukajlović

Reditelj filma: Nebojša Pjević


Projekat "Susret" polazi od shvatanja da uprkos različitim jezicima koje govorimo, različitim političkim i religijskim uverenjima, različitim umetničkim oblicima koje negujemo i različitim znanjima kojima raspolažemo veliki deo današnjeg čovečanstva pripada jednoj kulturi. Svi mi zajedno učestvujemo u njenom stvaranju ili uništavanju.

Suština kulture je razmena bilo da je to razmena dobara, ideja osećanja ili znanja, a početak svake razmene je susret.

Po zamisli autora ovog projekta, dva učesnika Srbin Boban Filipović i Albanac Alban Muja (obojica su umetnici  sa Kosova koji se prethodno nisu poznavali), došli su na mesto susreta u Mitrovici. Oni  su doneli porcelanske tanjire i šolje koje su dobili od svojih porodica, prijatelja i rođaka. Tanjire i šolje su polomili i od polomljenih delova napravili su zajedničku skulpturu.

Cilj izložbe je da se pokaže da stvaranje nije čin nekog usamljenog pojedinca u svojoj izolovanoj sredini, već da je to proces u kome posredno ili neposredno učestvuju mnogi (pojedinci, plemena, narodi).

Film koji će biti prikazan u okviru izložbe je sniman tokom proleća 2007. godine, a susret se odigrao na platformi pored mosta u centru Mitrovice u aprilu 2007. godine. Kamera je sve beležila, dolazak umetnika, lomljenje tanjira, tok pravljenja novog oblika, razgovor.

Izložba će se sastojati od dokumentarnog filma dužine 13 minuta, skulpture, 47 crno-belih fotografija osoba koje su pomogle ili podržale ovaj projekat, kao i 200 fotografija u boji.




Radno vreme Galerije '73: 10 do 20 časova

                    subotom od: 10 do 15 časova


Ulaz je besplatan


Portfolio Galerija 73


 


Datum objavljivanja: 05.05.2009.