Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Suočavanje sa prošlošću

Osmi kolokvijum Međunarodne asocijacije istorijskih muzeja u saradnji sa Istorijskim muzejom Srbije, pod nazivom "Muzeji kao mesta pomirenja" u Beogradu , od 24 - 27. septembra 2008. u Hotelu IN, Bulevar Arsenija Čarnojevića 56, Novi Beograd.


 


"U suočavanju sa vremenom u kojem živimo, suočavanje sa prošlošću je od izuzetnog značaja. Nedovoljan pomak u odnosu prema ovom problemu potiče od toga što javnu diskusiju oblikuju mediji i političke stranke kojima nije uvek u interesu da, uprkos objektivnosti istorijske nauke, menjaju sopstvena ili već utvrđena gledišta. Suočavanje sa prošlošću predstavlja važan korak ka saznanju i postaje deo zaštite od budućih konflikata, koliko i sredstvo za post-konfliktno pomirenje. Verujemo da će današnji skup istorijskih muzeja biti doprinos u suočavanju sa činjenicama prošlosti, što je razlog zbog kojeg je Ministarstvo kulture podržalo programe istoriskih muzeja, dajući tako doprinos i boljem razumevanju i interkulturnom dijalogu " - rekao je ministar Bradić, otvarajući osmu Međunarodnu konferenciju istorijskih muzeja, koja se, pod nazivom "Muzeji kao mesta pomirenja", održava u Beogradu.



Na trodnevnoj konferenciji će učestvovati i svoje radove izložiti članovi Međunarodne asocijacije istorijskih muzeja (MAIM), IKOM-a i Muzejskog društva Srbije. Tema "Muzeji kao mesta pomirenja" je posvećena aktivnoj ulozi koju muzeji treba da imaju u procesu pomirenja strana sa različitim uverenjima, prevazilaženju razlika u tumačenju i interpretaciji sukoba u bližoj i daljoj prošlosti. Posebna pažnja na konferenciji biće posvećena odnosu muzeja i raznovrsnih politika reprezentacije, prevazilaženju problema stvaranja kulturnih razlika koje ostvaruju utisak istorijske promene i načinu prepoznavanja upliva politike i ideologije.



Međunarodna asocijacija istorijskih muzeja (The International Association of Museums of History), pod čijim se pokroviteljstvom konferencija održava, osnovana je u Parizu, 1991. godine, a od 2003. godine radi kao pridružena članica IKOM-a.


Portfolio Istorijski muzej Srbije


 


 



Datum objavljivanja: 25.09.2008.