Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Sudijska nadoknada vremena Silvie Jelačić

U ponedeljak, 23. marta u 19 časova u Galeriji SULUV, Bulevar Mihajla Pupina 9, Novi Sad, otvara se samostalna izložba autorke Silvie Jelačić, pod nazivom "Sudijska nadoknada vremena". Izložba traje do 4. aprila.

 


"Između vizuelne fascinacije i likovnog izraza može proći onoliko vremena koliko je potrebno da ruka napravi pokret pisaljkom po bilo čemu, po zidovima Altamire i Laska ili razapetom platnu negde u Parizu ili Vrbasu.

Postoji, opet, i drugo vreme koje upija ljudsko iskustvo. Ono se meri eonima. Kroz to vreme trče atlete, jure dvokolice, lete diskovi i koplja, rvu se kolosi, bore se gladijatori, jurišaju vitezovi pod oklopima na turnirima. I sve je to igra. A igra je način da se preživi beskonačno izmena dana i noći na Zemlji. Kao i umetnost, uostalom.

Silvia Jelačić je samo po godinama mlad umetnik, ali umetnik moćnog dara, suveren i u impresiji i u izrazu. Ona izvanredno vidi stvari. Postoji onaj vid, fizički, koji registruje kontraste svetlog i tamnog, ali i onaj drugi, koji gleda iz nataloženog iskustva čovečanstva, odbacujući sve suvišno, svaku vizuelnu i duhovnu obmanu. Onim prvim vidom mogu se pohvaliti mnogi likovni umetnici, ovim drugim, samo retki i odabrani. Silvia Jelačić je jedna od njih.

Pogledajmo njene grafike.

Fudbal je planetarni fenomen, igra, industrija, šou biznis, manipulacija. Hiljade igrača, milioni recipijenata, gigantske arene, navijačko ludilo. A u grafikama Silvie Jelačić nema ničeg od toga. Umetnik nas lišava svih obmana. Ogoljeni do crno-belog, svedeni na elementarno, njeni fudbaleri svedoče o nama, o igri, o otuđenosti, o apsurdu. Kao što u Kafkinom taboru, pod zvezdama ljudi žive na planeti, tako postoje fudbaleri Silvie Jelačić-sa imenima, brojevima,

dresovima. Izmaknuto im je tlo,izvučen vazduh, uklonjene ograde. Nema ni golova, avaj.

Samo se negde u tami, u onom vremenu u kojem smo svi vršnjaci u mantilu, pod kačketom, smeši Vasko Popa."


Miroslav Aleksić

(književnik)  




Silvia Jelačić je rođena 1984. godine u Vrbasu. Diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na grupi za grafiku u klasi prof. Radovana Jandrića, 2007. godine. Odbranila Master rad sa naslovom "Sudijska nadoknada vremena" na  Master studijama na AU u Novom Sadu na istoj grupi. Trenutno na doktorskim studijama na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Izlagala 6 puta samostalno. Član SULUV-a i VUM-a.


 


Datum objavljivanja: 20.03.2009.