Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Sudijska nadoknada vremena

U ponedeljak, 18. maja u 19 časova u Galeriji SULUJ, otvara se samostalna izložba grafika autorke Silvie Jelačić, pod nazivom, "Sudijska nadoknada vremena". Izložba se može pogledati do 30. maja.

 


U galeriji SULUJ, otvaramo novu izložbu, u ovoj godini,druge umetnice koja nam dolazi iz Vojvodine.Radi se o atraktivnoj izložbi grafika – printova, mlade umetnice iz Vrbasa.Silvia Jelačić/1984.g./ je završila ALU, smer grafike, a potom je i magistrirala na istom fakultetu.Ova izložba je praktično deo njene magistarske završnice, pod istim nazivom.Umetnica je trenutno na doktorskim studijama na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.Silvia je izlagala više puta samostalno i na kolektivnim izložbama.Ovo je njena prva samostalna izložba u Beogradu.Tekst predgovora u katalogu potpisuje književnik Miroslav Aleksić.


Ciklus veoma upečatljivih crno-belih grafika, bavi se situacijama vezanim za najvažniju stvar na svetu, fudbalsku utakmicu i to baš vezano za situacije koje stručno definiše termin "Sudijska nadoknnada vremena" . Naime, uzbudljivi prizori fudbalskih akcija na terenu, koje podrazumevaju akciju, brzinu i kontakt igrača i lopte, često su predmet intervencije sudija, što rezultira nadoknadom vremena utakmica. Te živopisne, uzbudljive i "zamrznute" situacije sa terena, kontakt dve, tri figure fudbalera, fiksirala je, skicozno, jasno i ubedljivo, ova mlada umetnica. Crno beli svet ovih prizora, sa dominantnim crtežom i dinamikom  pokreta, privlače i plene pažnju   posmatrača likovnom jednostavnošću i upečatljivošću.




Posle Karoline Mudrinski,umetnice iz Novog Sada, koja je fudbal doživljavala kroz vizuelnu lepotu zeleno-belog terena, uzbudljivost pokreta i energiju igre, ali i kult jednog fudbalera , kroz koncept i foto-print, ova druga umetnica prilazi temi nešto intimnije…Izložba će trajati do 30.05.2009.


Dakle ljubitelji umetnosti, ljubitelji fudbala, dobrodošli!


 


Datum objavljivanja: 14.05.2009.