Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Subjekt koji spoznaje sebe

U utorak, 23. septembra u 19h otvara se izložba instalacije Maje Beganović, pod imenom "Subjekt koji spoznaje sebe". Instalacija je sačinjena od slika i objekata / kocki (od kojih svaka sadrži drugačiju sliku i ogledalo).

 


"Slike predstavljaju tragove autorke, njen odraz i transpoziciju. U kontekstu objekta slika postaje subjekt koji spoznaje sebe u svakom trenutku ogledanja: slike se reflektuju u ogledalu u kom se pokazuje transpozicija transpozicije. Umetnica ispituje odnos između realne i imaginarne slike, istražujući pitanje trenutka u kome subjekat postaje svestan sebe: da li je to trenutak slikanja, tenutak kada se slika ogleda u odnosu na objekt u koji je smeštena ili momenat u kome posmatrač prolazi i ugleda sebe? Na taj način promena imaginarne slike je dozvoljena, jer je publika je pozvana da prolazi između kocki i da ogledajući se, menja sliku svakog trenutka."


Maja Beganović je diplomirala slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2007. godine. Od ove godine član je ULUS – a u sekciji proširenih medija .


 


Datum objavljivanja: 10.09.2008.