Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Studentska pobuna

Prošlo je 40 godina od onoga što će neki nazvati "poslednja svetska eksplozija utopijske energije". U celom svetu je te godine vladala atmosfera pobune, pretežno inicirana kroz revolt mladih ljudi, mahom studenata.
.


 


Od Pokreta za slobodu govora (Free Speech Movement) u SAD, koji se od svojih početaka 1964. godine proširio iz kalifornijskog univerziteta Berkeley na celu zemlju, do brojnih studentskih previranja sirom  sveta. Tokom 1967. i 1968. godine, zabeleženi su sukobi, demonstracije ili okupacije u Milanu, Torinu, Barceloni, Madridu, Ciudad Mexicu, Tokiju, Varsavi, Beogradu, Berlinu...


U taj niz može se  uvrstiti i Praško proleće. Planeta je polako tinjala. Mladi ljudi su tražili promene. Pokret se manifestovao u različitim oblicima, politickim, socijalnim i kulturnim. Uticao je na promene imperijalne politike (rat u Vijetnamu), neokolonijalne politike (davanje nezavisnosti mnogim zemljama i okoncanje rasizma), stvaranje drzave blagostanja (wellware state) koja je pokrenula socijalne, zdravstvene I obrazovne programe i stvorila pokret kontrakulture koji je otvorio citav niz umetnickih pokkreta, novih estetiaka i pokrenuo procese globalizacije.. I u nasoj tadasnjoj zemlji (bivsa Jugoslavija) studentske demonstracije u Beogradu su pokrenule mnoga politicka i socijalna pitanja i otvorila prostor za afirmaciju mnogih umetnika i kulturnih pokreta. Pokreti 1968 su utemeljili svet i osecajnost koju mi danas zivimo u mnogim oblastima.

Stoga smatramo da je ovaj multimedia project znacajan za razumevanje sveta u kome danas zivimo.


 



Datum objavljivanja: 17.05.2008.