Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Studentska izložba grafika

U utorak, 20. septembra u 19 sati u Galeriji SKC, Novi Beograd, Bul. Zorana Đinđića 152a, otvara se izložba grafika studenata Akademije primenjenih umetnosti iz Rijeke, profesora Josipa Butkovića.


 


Grafike studenata profesora Josipa Butkovića, štampane u klasičnim grafičkim tehnikama imaju "ukus i miris" pravih grafika. Osećamo reljef otiska, miris boje, rapavost vlažanog papira, lepotu inspiracije, neizvesnosti i umetničke treme, utkane u težak proces rada i razmišljanja. Apstrakne, ipak nas podsećaju na detalje realnog sveta, kao pogled kroz lupu ili možda iz aviona, kad nam sama realnost izmiče. Bogatstvo detalja ističe lepotu bakropisa, litografije,  suve igle...i posebnost likovnog izraza.



Izbor grafika i koncepcija izložbe proizvod su dugogodičnjeg rada i druženja profesora Josipa Butkovića sa svojim studentima, kao i potrebe za komunikacijom i saradnjom studenata grafike iz Rijeke i Beograda. Mr. art. Josip Butković, redovni je profesor grafike na Riječkoj Akademiji i  predsednik Katedre za grafiku i crtanje na Odseku likovnih umetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci i saradnik na Umetničkoj akademiji u Osjeku. I pored svetskih nagrada i priznanja, očigledno uživajući u pedagoškom radu,  a verovatno i pomalo sentimentalan kad je Beograd u pitanju, gde je završio postdiplomske studije na FLU, na ovoj izložbi predstavlja svoje studente.


autor izložbe, Nataša Brkić


1. Heli Nikolovski,  "Bez naziva", bakropis, 34x65,5

2. Noel Šuran,         "Lindarijada“, komb.tehnika, 30x41

3. Ana Hrćan,          "Bez naziva", litografija, 70x50

4. Sunčana Simichen, "Odnosi", duboka štampa, 90x50

5. Sabina Begović,   "P.S.", litografija, 50x60

6. Dajana Radoš,      "Bez naziva", duboka štampa, 50x70

7. Mirna Oštarić Kerr, "22.03.2009.", bakropis, 76x61


 



Datum objavljivanja: 13.09.2011.