Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Studentska izložba

Izložba radova studenata generacije Univerziteta umetnosti u Beogradu za 2020 / 2021
Jovane Subašić (FLU) i Marije Timotijević (FPU) koje se održava u Galeriji FLU, u utorak, 21. 12. 2021. godine, u 19č. Izložba će biti otvorena do 30. 12. 2021. godine.


 


O radu:



Pitanje slobode je relativno, naročito u kontekstu savremenog doba u kome je sve naizgled na dohvat ruke.  Izolovanost ne samo u fizičkom već i u virtuelnom svetu raste,  izobilje informacija može postati samo privid ukoliko  pojedinac prihvati bivstvovanje u okvirima sopestvenog mikrokosmosa. Okružen informacijama skrojenim po njegovom ukusu ostaje slep za svet koji ga okružuje.

Tokom prethodnih godina u fokusu mog rada su se prvobitno  našli  urbani prostori i svojevrsno proučavanje procesa kreiranja istih. Arhitektura kao motiv,neizostavni deo mog stvaralaštva, prikaz je istraživanja tanke linije koja deli naš pravilima određeni svet od potpunog rasula. Ironija uređenog sveta koji se u svojim pravilima pretvara u sopstvenu suprotnost dalje me je nagnala na razmišljanje o sudbini pojedinca u svetu punom kontradiktornosti, čija je istina skrivena iza vela idealizovanih predstava.

Kroz fiktivne urbane pejzaže,kao ogledala kulture i društva, nastojala sam da  ispitam različita tumačenja suštine ljudskog bića,njegovog postojanja i delovanja , bilo kao pojedinca, ili  kao dela grupe, kroz neprestanu težnju i žrtvu za dostizanje ideala slobode, odnosno duhovnog i fizičkog spokoja.

Upravo obim i smisao te žrtve težim da istražim kroz formu grafičke novele kao  i  druge slične medije prigodne za postavljanje  suštinski važnih pitanja  o samom bitisanju i težnjama savremenog čoveka.  U dobu masovne digitalizacije svih aspekata ljudske delatnosti, pa tako i umetnosti,ovakva vrsta stvaralaštva ostaje zauvek zabležena i dostupna nekim novim očima mnogo nakon što su sve fizičke kopije nestale.  Povrh svega, ostavlja mogućnost dobijanja direktne razmene informcija šarenolikom publikom,time potpomažući razvoj kritičke misli.



Jovana Subašić FLU grafika


 


 



Datum objavljivanja: 23.12.2021.