Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Studentska izložba

Izložba radova najboljih studenata generacije Univerziteta umetnosti u Beogradu za školsku 2019/2020. godinu, Teodore Nikolić (FLU) i Milice Đoković (FPU) Galerija FLU, Knez Mihailova 53.

 


Izložba se  održava u Galeriji FLU  (Knez Mihailova 53, Beograd;  od 29. decembra do 31. decembra 2020. godine, kao i u narednoj godini od 18. januara do 22. januara 2021. godine

od 12 do 17 časova.


 




Na početku samostalnog odabira teme i izraza, polazeći od interesovanja za ljudsku figuru, na trećoj godini studija nastavljam sa istraživanjem ovog motiva. Model iz klase prikazan na slikama iz tog perioda, predstavljao je polazište za seriju radova na kojima je kroz kadrove onoga što je oko mene, prikazana atmosfera radnog prostora. Sa akcenta na isključivo vizuelnim kvalitetima mase tela i odnosa istog sa pozadinom, moje istraživanje preusmereno je na brigu koja se odnosi ne samo na likovnost rada, već i na njegovo značenje. Prikazujući ljude iz svog svakodnevnog okruženja, cilj tada postaje prodiranje u psihološku dimenziju portretisanih. Ono što me zanima u tom procesu slikanja, jeste pre svega bliskost i poznavanje čoveka koji sedi naspram mene i izazov koji to sa sobom nosi. Analizom njegovih spoljašnjih aspekata postoji pokušaj da se prodre kroz iste i njima prikaže onaj oku nevidljiv deo svakog čoveka. Težnjom da se prikaže nečije trenutno stanje, vernim prenošenjem karaktera i emocije koju isti budi, slika predstavlja zamrznut momenat. Kadar koji me je zaintrigirao bojama, svetlom i formom, polazište je za umetničku obradu prizora čija se lepota nalazi u onome što je poznato, a što ipak pruža mogućnost ponovnog upoznavanja. Ono što je značajno pogotovo za aktuelni trenutak dehumanizacije i udaljavanja ljudi, jeste povratak, sa jedne strane na materijalnost rada i njegov taktilni aspekt, i sa druge - povratak na univerzalni i neprevaziđeni motiv koji podrazumeva i postavlja bliskost, a gde se postavljaju psihološka i filozofska pitanja o osobinama i odnosu ljudi, kao i spoznaji drugog i sebe. Momenat intime koji se provlači kroz radove, naglašava nužnost interakcije koja je sve češće zamenjena okretanjem sebi.



Teodora Nikolić


 


Teodora Nikolić

 teja_nikolic@live.com

Adresa: Predraga Milojevića 13, Padinska Skela



Teodora Nikolić rođena je 1996. godine u Beogradu. 2019. godine završila je osnovne, a 2020. godine master studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Branka Rakovića. Iste godine upisala je doktorske studije slikarstva na pomenutom fakultetu. Samostalnu izložbu imala je 2009. godine u Dečjem kulturnom centru Beograd i od tada je učestvovala na brojnim grupnim izložbama širom Srbije.

Nagrade:

2019.    Pohvala za izuzetno umetničko ostvarenje, od strane autorki izložbe „III Likovni susreti u Kući kralja Petra I“

2019.    Nagrada udruženja „Kamena kolonija“ za mozaik

2018.    III nagrada Fakulteta likovnih umetnosti za mozaik

2017.    Nagrada Fakulteta likovnih umetnosti za studiju u mediju slike

2015.    Nagrada Škole za dizajn najuspešnijem učeniku na obrazovnom profilu Likovni

tehničar

2011.    Učenik generacije osnovne škole ''Olga Petrov''



Izložbe:



2020.    2. Međunarodno bijenale umetnosti ARTiJA, Amidžin konak, Kragujevac

2020.    27. Jesenji likovni salon, Centar za kulturu "Masuka", Velika Plana

2020.    Izložba radova master studenata FLU, Galerija FLU, Beograd

2019.    Izložba mozaika studenata FLU, Galerija FLU, Beograd

2019.    „Kamen u arhitekturi i umetnosti“, Galerija RTS, Beograd

2019.    48. Izložba crteža i skulptura malog formata studenata FLU, Galerija Doma

omladine, Beograd

2019.    „Take away grafika“, Centar za grafiku i vizuelna istraživanja „Akademija“,


 


Datum objavljivanja: 29.12.2020.