Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Studenti arhitekture u O3one-u

Izložba je nastala kao proizvod rada studenata u okviru izbornog predmeta "Access to All" na Diplomskim akademskim studijama (Master) Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu školske 2008/09.

 


ACCESS TO ALL

13 - 22. april 2009.



British Council je 2007. godine pokrenuo projekat “Access to All – Kultura jednakosti”, zahvaljujuc'i donaciji Ministarstva inostranih poslova Velike Britanije, u sklopu kojeg je ostvarena saradnja sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu na pokretanju novog izbornog predmeta. Osnova za pokretanje aktivnosti u okviru ovog projekta je promocija novog socijalnog modela koji bi  promenio odnos prema osobama sa invaliditetom (Svetska Zdravstvena Organizacija procenjuje, iako bez pravih statistic(kih podataka,  da u Srbiji trenutno živi oko 750,000 osoba sa invaliditetom). Od ovog modela se oc(ekuje da doprinese da osobe sa inviliditetom od pasivnih, dugotrajnih zavisnika o socijalnoj pomoc'i postanu aktivni uc(esnici koji ispunjavaju sopstvena prava na izbor, jednakost i prava na ravnopravni pristup javnim službama i resursima. Tako?e, srž ovog socijalnog modela je i u adaptaciji postojec'ih službi i servisa i  inkorporiranju inkluzivnog koncepta u razvoj novih usluga.



Radovi sa izbornog predmeta "Access to All" tretiraju problem arhitektonskih barijera kao mesta koja sputavaju integraciju ovih kategorija stanovništva, c(inec'i ih zavisnim od tu?e asistencije. U užem smislu radovi tretiraju problematiku inkluzivnih prostora u okviru razlic(itih prostornih celina najužeg gradskog jezgra Beograda - dela Bulevara Kralja Aleksandra od Crkve Svetog Marka do Vukovog spomenika.



Kurikulum ovog izbornog predmeta formirali su nastavnici Arhitektonskog fakulteta prof. dr Dragana Vasiljevic' Tomic', prof. mr Mariela Cvetic' i asistent Tatjana Karabegovic'.


Datum objavljivanja: 10.04.2009.