Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Stručno vođenje

U četvrtak 3. jula 2008. godine, sa početkom u 19.00 časova, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog biće organizovano stručno vođenje kroz postavku izložbe Peđe Milosavljevića "Mitologije".

 


Izložba Peđe Milosavljevića "Mitologije" premijerno je prikazana u Novom Sadu zahvaljujući saradnji sa najstarijom i prvom Prodajnom galerijom "Beograd". Ovom izložbom proslavljamo stogodišnjicu rođenja značajnog umetnika. Umetnik, erudita, predratni diplomata, kritičar i esejista, Peđa Milosavljević (1908–1987) je jedan od najcenjenijih slikara druge polovine 20. veka.



Postavku izložbe u Spomen-zbirci čine dela iz Srpske akademije nauka i umetnosti, Muzeja grada Beograda, Skupštine Republike Srbije, ali i nezaobilazna dela iz kolekcije Beljanskog koja se uklapaju u koncepciju prikaza mitoloških tema. Sam umetnik je elemente mitologije uneo u svoju likovnu poetiku od 1949. godine i njom se bavio do kraja života. Izložbom dominiraju motivi starih gradova - Bara, Dubrovnika, Mostara, kao i kolaži iz ciklusa Zopir (1968-78), za koje je Peđa inspiraciju našao na putovanju u Mesopotamiju. Ciklus od 15 kolaža zvanično je bio izložen samo jednom, a zatim ga je Milosavljević poklonio Akademiji SANU kao njen član. Bio-bibliografski prateći segment postavke u Spomen-zbirci je potkrepljen raznovrsnim dokumantarnim materijalom, tako da publika osim raritetnih kataloga izložbi Peđe Milosavljevića može pogledati lične fotografije umetnika kao i njegovu bogatu prepisku.


U Spomen-zbirci Pavla Beljanskog stručno vođenje održaće Milica Orlović-Čobanov, kustos-pedagog. Svaki posetilac dobiće na poklon katalog Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, a izbor ostalih izdanja te večeri biće u ponudi po popularnim cenama sa popustom do 50%.   



Izložba će trajati do 27. jula 2008. godine.


 


 


Datum objavljivanja: 03.07.2008.