Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Strip kao osnov srpsko-francuskih kulturnih odnosa

Angažovana vizuelna kultura #2 / Strip kao osnov srpsko-francuskih kulturnih odnosa
Legat Petra Lubarde (Iličićeva 1, Beograd) 21.06.2023. (sreda) u 18.00

 



U monografiji autora Zorana Stefanovića “Sloboda! Jednakost! Strip! Srpsko-francuski odnosi u umetnosti vizuelnog pripovedanja” (2023), koja je predstavljena na naučnoj konferenciji “Književnost i strip” koju su organizovali Institut za književnost i umetnost i Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, predočeno je da su uzajamni kulturni uticaji i neposredni odnosi ove dve zemlje u polju umetnosti vizuelnog pripovedanja u konstantnom razvoju. Kako je takođe naglašeno, srpski autori, koji čine najbrojniju zajednicu stripskih umetnika na francuskom tržištu nakon Francuza, kroz svoj angažman u tom polju ostvaruju značajan uticaj na planetarnu pop-kulturu i oblikovanje globalne svesti. U nastojanju da kvalitativno doprinesemo sagledavanju različitih aspekata te teme, drugu tribinu u ciklusu Angažovana vizuelna kultura nazvanu Strip kao osnov srpsko-francuskih kulturnih odnosa posvetićemo umetničkim, književno-scenarističkim i muzeološkim tumačenjima koja su fokusirana na polje stripa, segmenta umetnosti vizuelnog pripovedanja posebno značajnog sa aspekta razvoja srpsko-francuske međukulturne komunikacije.



Kako se priča o sistemskim srpsko-francuskim odnosima u umetnosti vizuelnog pripovedanja prelama kroz umetničku percepciju i prizmu ličnih impresija Alekse Gajića, jednog od najtraženijih i najpopularnijih strip-autora na ovim prostorima, koji je kroz saradnju sa francuskim strip-scenaristima i izdavačima ostvario značajan autorski uspeh na međunarodnom planu? Da li u vizuri nagrađivanog stripskog scenariste Pavla Zelića postoji veza između tumačenja srpsko-francuskih odnosa u umetnosti vizuelnog pripovedanja i narativno-semantičke strukture stripske priče o družini Dardaneli, koja kao platforma za kreativno ukrštanje stvarnosti i mašte počiva na korpusu srpske književnosti i kulture, ali i na fikcijskim istorijskim događajima koji se, u jednom delu tog serijala, dovode u vezu sa Svetskom izložbom održanom u Parizu na prelazu vekova? Kroz prizmu sopstvenog istraživačkog iskustva antropolog Miloš Zarić govoriće o uslovima i mogućnostima povezivanja istraživanja iz oblasti etnološke i antropološke muzeologije sa temom srpsko-francuskih odnosa u umetnosti stripa i vizuelnog pripovedanja.











Učesnici: Pavle Zelić, pisac i strip-scenarista; Aleksa Gajić, strip-autor, illustrator i reditelj; Miloš Zarić, antropolog i kustos Kuće legata.


 



Datum objavljivanja: 20.06.2023.