Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Strip autorke – nova energija

Sreda, 18. septembar od 19h. Festival KROKODOKODIL predstavlja: Predavanje i tribina “Strip autorke – nova energija” Učestvuju: Ana Petrović i Jana Adamović Vodi: Aleksandar Zograf KROKODILov Centar za savremenu književnost Karađorđeva 43 (ulaz iz bašte) Ulaz slobodan.

 



 


Prvi događaj u okviru ovogodišnjeg festivala dečje književnost i ilustracije KROKODOKODIL održaće se u sredu 18. septembra u KROKODILovom Centru za savremenu književnost. Tema ovogodišnjeg festivala čiji je naziv Bum! Grrr! Škrip! Strip! biće upravo strip, pa su tema ovog prvog predavanja i razgovora strip autorke.



Nakon predavanja umetnice Jane Adamović, Aleksandar Zograf će voditi razgovor sa njom i ilustratorkom Anom Petrović. Cilj predavanja i razgovora je da se publika bliže upozna sa delovanjem strip autorki i položajem koji one zauzimaju u svetu stripa. Akcencat će pre svega biti na stvaralaštvu autorki, na tome kako je rastući broj umetnica uticao na obogaćivanje stripa kao medija, a u manjoj meri će biti osvrta na rodne predrasude sa kojima su autorke morale da se suočavaju kroz istoriju. Teme sekszima i predrasuda su pak važne da se razume zašto su se žene okretale autorskom i andergraund stripu, grafičkim novelama i, kada govorimo o mejnstrimu, žanrovima koji su smatrani manje prestižnim.  


 



Datum objavljivanja: 18.09.2019.