Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Strasno zaljubljena

Retospektivna izložba radova Danice Jovanović, premijerno predstavljena u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog (20.9 - 2.12.2007.), gostuje u galeriji Kuće Vojnovića Kulturnog centra Inđija i biće otvorena 8. februara 2008. godine u 19 sati.


Nastala kao rezultat višegodišnjih istraživanja autorke, istoričarke umetnosti dr Jasne Jovanov, izložba slojevito predstavlja ličnost i delo slikarke Danice Jovanović (1886–1914). Postavka obuhvata oko trideset radova iz perioda 1909−1914. godine: od završetka Umetničko−zanatske škole u Beogradu do kraja studija na Ženskoj slikarskoj akademiji u Minhenu. Raritetan dokumentarni materijal, poput fotografija slikarke, takođe pruža novo svetlo na nedovoljno poznate činjenice iz privatnog života umetnice.



Inače, stvaralački opus Danice Jovanović prvi put je predstavljen novosadskoj publici pre punih dvadeset godina. Novootkrivena dela dopunila su utisak o umetnici kao slikarki ekspresivnog poteza, sklonoj intenzivnom i bogatom koloritu, a povremeno i simbolističkim temama, pre svega orijentisanoj na iskazivanje rodne i nacionalne emancipacije. Umetnički uspon ove sledbenice minhenske impresionističke škole, prekinut je nasilnom smrću na samom početku Prvog svetskog rata. Izložbu radova Danice Jovanović u galeriji Kuće Vojnovića u Inđiji će otvoriti autorka dr Jasna Jovanov, koja će publici otkriti najzanimljivije momente iz biografije Danice Jovanović kao i izazove tokom istraživačkog rada prilikom pripremanja studije i izložbe o jednoj od najznačajnijih umetnica sa početka 20. veka u Vojvodini. Postavka će trajati do 27. februara 2008. godine. Ulaz je slobodan.


 



Datum objavljivanja: 04.02.2008.