Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Strahinja Simić & Luka Drobac : Late Game

"Late Game“ Strahinja Simić Luka Drobac 16 - 26. februar 2021.Radno vreme: 11 - 15h Galerija Grafički kolektiv, Dragoslava Jovanovića 1.

 


Projekat „Kreativno, nestrpljivo, izazovno...“, u svom 19. izdanju, predstavlja postavku in situ Strahinje Simića i Luke Drobca „Late Game“.

Slikari Luka Drobac i Strahinja Simić, pripadaju generaciji čije se odrastanje i stvaranje slike o društvenim relacijama vezuje za tzv. svet gejmera – obeležen skoro dečijom ludičkom pasijom i dosetkom/gag-om koji toniraju životne i kreativne tokove najčeće posredstvom igara u virtuelnoj elektronskoj formi. Vizuelnim rečnikom iz domena digitalne umetnosti i komunikacija, street-arta/urbane ulične kulture i nasleđa klasičnog slikarstva - ekspresivnog grafizma i kolorita, nadrealnog, metafizičkog i fantastičnog prosedea - dvojica mladih autora fokusiraju u najširem tematskom smislu fenomen konstantnih promena u svetu danas. Naime, u svom radu tangiraju ideju o globalnim tokovima koji se približavaju nekoj vrsti vrhunca, kao partija društvene ili video igre koja ulazi u svoju završnu fazu; nakon toga povratak je na novi početak, čime se produbljuje moć utopijskog diskursa. Iz tog problemskog čvoršita je i naziv izložbe "Late Game".

Radovi će biti izvedeni in situ, neposredno u formi crteža i slika na samom zidu galerije; u cilju da se komunikacija postigne na jednostavan i rasterećen način, biće korišćeni jednostavni materijali - boja za beton, marker, itd.



Strahinja Simić (1993. Banja Luka) upisuje Fakultet likovnih umetnosti 2013. u klasi profesrke Simonide Rajčević, a master studije završava 2020. u klasi profesora Dobrice Bisenića. Učestvovao je na grupnim izložbama - "New young", 2014. galerija Zvono, "Festum", 2016, SKC, "Untitled", 2018, Magacin, "Nova figuracija", 2019, Galerija Doma vojske. Bavi se ilustracijom.



Luka Drobac (1994) diplomirao je Fakultetu likovnih umetnosti, odsek slikarstva, klasa profesora Dobrice Bisenić, u Beogradu. Tokom studija najviše se bavio istraživanjem sopstvenog vizuelnog jezika kroz sinergiju nasleđa klasičnog slikarstva i ilustracija. Inspiriaciju za rad najviše nalazi u motivima iz skate/surf kulture kojom je oduvek bio opčinjen. Njegov rad odlikuje se jakim i živim bojama kao i motivima koji nagoveštavaju i prizivaju večito leto.



„Kreativno, nestrpljivo, izazovno...“ je pop up projekat u čijem konceptu su Umetnost i Vreme, tačnije Međuvreme zarobljeno između stanja derutnog prostora i buduće galerije Grafičkog kolektiva. Sinergija kreativnog potencijala određenog autorskog koncepta, tajni autentičnog mesta i radova in situ inicira nove dijaloške forme. Program se nastavlja i ove 2021. godine do početka investicionog održavanja ovog izložbenog prostora u ulici Dragoslava Jovanovića 11. 







Datum objavljivanja: 16.02.2021.