Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Strah od bele kocke

U Galeriji Remont (Trg Republike) u toku je izložba autorke Maje Radnović, pod nazivom, "Strah od bele kocke". Izložba traje do 5. juna.

 


FRKE, MUKE I KVAKE U UMETNIČKOJ PRAKSI




Bavljenje umetničkom praksom jednako podrazumeva stvaranje/produkciju umetničkog dela koliko i izlaganje tog dela, kako bi se umetnik afirmisao i pronašao smisao u deklarisanju sebe kao "umetnika". Ono na šta bih htela da stavim akcenat je (bez kukanja) realna muka ili "kvaka" koja, iako u sredini bez umetničkog tržista, pritom nastaje.

Za samu produkciju rada potreban je novac, do koga umetnik često dolazi radeći razne poslove "sa strane"; tako već normalan paradoks dovodi umetnika u poziciju "hobiste", odnosno njegova profesija postaje sekundaran posao kojim se bavi "iz ljubavi", dok posao, koji radi da bi došao do novca za produkciju radova i iznajmiljivanje prostora/ateljea za rad, dobija prioritet.

Drugi deo - izlaganje rada, podrazumeva niz povezanih aktivnosti, koje takođe nemaju veze sa samim umetničkim delom: apliciranje za prostor/galeriju za izlaganje rada, za koje rad/projekat treba da bude dobro napisan, predstavljen, koliko i da isprati potrebe/ideje  određene komisije galerije; dalje dolazi propratni materijal (dizajn pozivnice u štampanoj i elektronskoj formi.., dizajn kataloga, zajedno sa odabirom istoričara umetnosti/teoretičara koji bi trebalo da napiše tekst o konceptu umetnickog rada; čitav marketing oko najave izložbe u časopisima, na radiju, televiziji, internetu, sa sve poklon diskovima/katalozima za novinare; eventuano krečenje zidova galerije, sama postavka rada i osvetljenja galerije; nabavka hrane/pića i plastičnih čaša.. za otvaranje izložbe, kao i davanje intervjua.

Umetničko delo, bez gore navedenog, i sam umetnik lako može smatrati besmisleno stvorenim. Tako sve to postaje neizbežan deo profesije, ili "hobija"  kojim se rado bavi (ukoliko se gore navedeno poklopi). Pritom zaključujem da istovremena pojava straha od izlaska i ostanka (agorafobije koliko i klaustofobije) u galerijskom prostoru čini umetnika "grbavim", ali zadovoljenim mazohistom...




 Maja Radanović


 


Datum objavljivanja: 23.05.2009.