Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Stopama Maršala

Izložba „Stopama Maršala“ u galeriji BW Experience. Marko Obradović Edge i Moma oko sveta u zajedničkoj avanturi „uhvatili“ najlepše spomenike Balkana iz sasvim novih uglova

Autor fotografija je Marko Obradović Edge


 


Nesvakidašnja izložba fotografija pod nazivom „Stopama maršala“, čiji autori su naši poznati savremeni umetnici Marko Obradović Edge i Stefan Momčilović, poznatiji kao Moma oko sveta, biće otvorena u petak, 25. septembra, u 20 časova u galeriji BW Experience na Sava Promenadi (Hercegovačka 14). U organizaciji umetničke inicijative KvART Belgrade Waterfront i Galerije ŠTAB, a u produkciji Deadline Design studija, izložba će prikazati neke od najznačajnijih spomenika u Srbiji, Crnog Gori i Bosni i Hercegovini iz neverovatnih uglova.



U tri države, na jedanaest različitih lokacija, sa četiri kamere i tri drona, Edge i Moma oko sveta dokumentovali su monumentalne Ex Yu spomenike na turi kojom je Josip Broz Tito obilazio te krajeve. U pitanju su memorijalni park Sremski front, Spomenik Revoluciji na Kozari, spomenik Smetovi na istoimenoj planini u Zenici, Spomen-park Vraca u Sarajevu, Partizansko Groblje u Mostaru, memorijalni kompleks Dolina heroja u blizini Tjentišta u Nacionalnom parku Sutjeska, Spomenik palim borcima u Drugom svetskom ratu pod Trebješom u Nikšiću, Spomenik palim borcima NOB-a iznad Žabljaka, spomenik Jasikovac iznad Berana, memorijalni kompleks Kadinjača kod Užica, kao i Spomenik palim borcima Kosmajskog odreda.



Osim kadrova spomenika posvećenih Drugom svetskom ratu, na izložbi će premijerno biti prikazan i kratak film o ovoj uzbudljivoj avanturi, čiji autori su takođe Edge i Moma oko sveta. Sve fotografije edicije „Stopama maršala“ napravljene su u okviru projekta za razvoj turizma na Balkanu, uz veliku podršku Saveta za regionalnu saradnju (RCC), Fondacije za promociju obrazovanja, kulture, mira i ljudskih prava Sprofondo-Thalia, organizacije Pro Futuro, Centra za istraživanja i studije turizma (CTRS) i Evropske unije.



Posetite BW Experience i otkrijte najlepšu spomeničku rutu na Balkanu!


 


 


Datum objavljivanja: 24.09.2020.