Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Stjepan Jukić: More

Izložba „More“ umetnika Stjepana Jukića biće otvorena u utorak, 19. jula sa početkom u 20satiu izložbenom prostoru KvArt BW, na drugom spratu tržnog centra Galerija.

 



 


„More” je peta u nizu izložba kustoskog projekta “Perspektiva 22”, koja predstavljaselekciju istoričarke umetnosti Ane Kršljanin i nastavak je godišnjeg izložbenogprograma galerije Štab i KvArt BW. Ova izložba predstaviće radove regionalnog umetnikaStjepana Jukića, čime se doprinosi umrežavanju, razmeni sadržaja i iskustava i otvorenostikoju pruža savremena umetničko-galerijska praksa.



Na novoj izložbi StjepanaJukića biće izložene slike i svetlosne instalacije iz nekoliko umetnikovih stvaralačkihfaza koje su objedinjene morem kao inspiracijom.



"Likovni jezik kojim seJukić izražava karakteriše fluidnost toka i eksperimentalnost izraza. Njegov nežansenzibilitet okrenut je prirodi, miru i meditaciji. Promenljivost je jedinaprisutna konstanta Jukićevog stvaralaštva. Ključni elementi čijom upotrebomkonstantno stvara drugačije, potpuno autentične radove su boja, pokret isvetlost. Autor je sklon minimalističkim izletima i postizanju neverovatneharmonije likovnih elemenata, tako da radovi poseduju snažnu emociju koja ihnadgrađuje prilično ličnim narativom. Sa druge strane u radu je prisutna nabujalaenergija koja aktivno interveniše i stvara u nasleđu apstraktnog ekspresinizmabrzo i snažno pružajući itekako prisutnu meditaivnost, postignutu skladom bojai pokreta“. kaže Ana Kršljanin, istoričarka umetnosti.



Stjepan Jukić je rođen 1990. godine u gradiću iznad Splita- Klisu. U Splitu završavaSrednju školu likovnih umetnosti. Nakonzavršene srednje škole u Zagrebu upisuje nešto pragmatičnije studije Dizajna naVisokoj školi tržišnih komunikacija “Agora”. Uspomenutoj školi usavršava brojna znanja, ali, kako to sam priznaje, najbitniješto mu je ista pružila je konačno saznanje o tome šta je njegova istinskaljubav. Prenošenje najrazličitijeg raspona osećaja na platna nešto je čime jeStjepan intenzivno fokusiran nakon završetka studija 2014. godine, što obeležavaautorovo kompletno stvaralaštvo.


 





Izložbu „More“organizuju Galerija ŠTAB i umetnička inicijativa KvArt BW. Izložba će bitiotvorena do 31. jula 2022. godine, a radno vreme galerije KvArt BW je svakogdana od 11 do 19 časova. Ulaz na izložbu je slobodan.



 


Datum objavljivanja: 18.07.2022.