Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Stihovi i duhovi

Izložba “Stihovi i Duhovi”, Autori: Bogdan Bomak Maksimović, bend, I Duhovi i studio Petokraka. Supermarket Concept Store, Višnjićeva 10. u sredu, 2. novembra, 2011. godine u 19 sati.

 


Ono što je pretilo da postane izgubljena generacija 90ih, dobilo je šansu da se preporodi kao globalna generacija. Izmigoljivši se iz represivnog sistema, iskočila je u nikakav sistem. Ali makar uz mogućnost izbora – izbor da se ode ili ostane proširen je i dodatnom opcijom, da se ostane i ostvari, da se svašta proba i realno iskaže. I duhovi su bend takve generacije. Svet van naše mahale nastavio je da žuri nesputano i razulareno, ne čekajući nas da izađemo ispod kiše udaraca. I tu, na takvom mestu, vremenski i prostorno, i duhovi imaju šta da kažu. U ruhu zanimljivih melodija i znalački skrojenih pesama čuče misteriozni stihovi. "I ja sam upecan na isti način. Imao sam tu sreću da budem uz duhove od njihovog osnivanja i da budem ponesen muzikom, nesvestan šta zapravo slušam. A onda su iz tih reči počeli da mi se vraćaju duhovi. Nije bilo drugog izbora nego da se i sam latim kreativnog posla i kao pripadnik iste generacije tim rečima dam sopstvenu vizuelnu interpretaciju. Kao inspiracija za deset grafičkih radova poslužilo je deset nasumice izabranih stihova pesama, i to onih koji u sebi nose žaoku."- objašnjava Bogdan Bomak Maksimović,  jedan od autora ove zanimljive konceptualne izložbe. Estetika ovih radova je postmodernistički stilski kolaž. Crtan jezikom izobilja, poigravanje simbolima medijske komunikacije, gde ultimativni brend više nije dovoljan, već postaje brend ikone. Brendovi nisu više simboli – oni su fiksacije. Svaka reč postaje brend za sebe, tretirajući čitaoca kao lopticu za  fliper dok skače od jedne šljašteće reči do druge. Dobili su svoje noge:  ramovi za crteže su unikati, ručno izrađeni za svaki crtež. Oni su kolaž materijala, starih i novih, kao što su ovi stihovi kolaž emocija i misli, starih i novih...





Bogdan Maksimović rođen je u Beogradu, gde se i školovao. Upisuje studije ilustracije na Fakultetu primenjenih umetnosti 1999. godine. Dve godine kasnije, nastavlja studije ilustracije na fakultetu umetnosti u Utrehtu, Holandija. Po diplomranju, bavi se ilustracijom i dizajnom, uz petogodišnje agencijsko iskustvo u Coba&associates. Trenutno je stalno zaposleni dizajner u austrijskoj agenciji No Ordinary Agency. Učesnik je izložbi ilustracije 44. Zlatno pero Beograda 2007, 45. Zlatno pero Beograda 2009, 39. Majske izložbe 2007. i grupne izložbe/projekta Fotokabina, Belgrade Design Week 2009.




PETOKRAKA (Milica Maksimović i Aleksa Bijelović), diplomirali na Arhitektonskom Fakultetu, Univerzitet u Beogradu). Istražuju i stvaraju prostore i oblike koji nude nova tumačenja i načine korišćenja. Od 2004. godine realizovali su preko 40 projekata – izložbene postavke, enterijer i grafički dizajn, uključujući višegodišnju saradnju sa Beogradskom internacionalnom nedeljom arhitekture (BINA) i Belgrade Design Week. i duhovi su bend iz Beograda, nastao 2007. godine. Debi album Nizašta biće dostupan za free download u septembru 2011. (www. iduhovi.com). i duhovi su: Milan Bogdanović (ex-Sherilyn Fenn, The Slave Kids, Veiled Into, Autopark), Nemanja Subotić (Rare), Miroslav Cakić, Vladimir Đorđević.

 


Datum objavljivanja: 01.11.2011.