Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Stevan Markuš: Mračno poštovanje za stvari koje dolaze

Galerija savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva Vojvode Živojina Mišića 1 Pančevo, izložba crteža autora Stevana Markuša, pod nazivom, "Mračno poštovanje za stvari koje dolaze". Otvaranje izložbe 3. oktobra u 19.30 h

 


 

MRAČNO POŠTOVANJE ZA STVARI KOJE DOLAZE


Kad se ritmičnost ujednačenog ponavljanja parola preobražava u somnambulni ritual prizivanja demona, dešava se loše... i umetnost, nesposobna da prihvati svoje lice običnosti, proglasi sebe za najvišu savest i jedinu smislenu društvenu akciju – uvek društvenu.

Neko je želeo da kaže: "Hendikep vas primorava da budete radikalni".

Uništena delikatnost nevidljivih veza postaje hendikep – i ništa više.

Dobro je ponekad doživeti smrt sopstvenog glasa koji nestaje u tami tvoje sobe.



"Nastup i promocija Stevana Markuša tekli su delom u sklopu promocije čitavog niza mlađih umetnika koji su se na sceni aktivnije pojavili početkom devedesetih, ali po mnogim svojim karakteristikama Markuševo slikarstvo od samog početka izdvajalo se iz te grupe, tematskim okvirom, opštim pristupom i mnogim drugim odlikama. Njegovo slikarstvo određivano je ponekad i ponegde kao eskapističko, čak kao pomalo romantičan iskorak u paralelni svet rok kulture. Kod Markuša glavni junak je umetnik – personality. To je, dakle, jedno JA-slikarstvo, romansirana pikturalna autobiografija u kojoj protagonista živi u prostorima svojih želja, fascinacija i opsesija i iz tih prostora donosi slike, prizore kao britko date izveštaje." Mileta Prodanović, teoretičar umetnosti, izložba SLIKE, Stevan Markuš, Blok Gallery, Novi Beograd, 26. 10 – 7. 11. 2012.





Stevan Markuš je rođen  je u Beogradu. Diplomirao 1993. godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, Odsek slikarstvo. Izlagao na više samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada za slikarstvo i grafiku. Markuš je zajedno sa Urošem Đurićem sredinom devedesetih osnovao umetničku grupu Autonomisti, koja se zalagala za novu figurativnu umetnost inspirisanu stripom, filmom i reklamnim dizajnom. Autonomisti su bili jedna od retkih grupa koja se direktno suprotstavljala pseudonacionalizmu, favorizovanom od strane vodećih kulturnih institucija. Markuš je poznat i kao autor mnogih CD-omota srpskih andergraund bendova. Živi i radi u Pančevu.



Na izložbi su predstavljeni crteži, 2015/17, olovka na papiru, 21 x 30 cm.


 


 



 


Datum objavljivanja: 26.09.2017.