Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Stefanos Tsivopoulos u Salonu MSU

Salon Muzeja savremene umetnosti, Pariska 14, Beograd Stefanos Tsivopoulos - The Real. The Story. The Storyteller. Otvaranje izložbe: Subota, 20. decembar 2008. u 19 časova. Izložba će biti otvorena do 16. januara 2009.

 


Priliku da zaključi 2008. godinu u Salonu MSU dobiće Stefanos  Tsivopoulos, čiju će samostalnu izložbu pratiti obimna publikacija  posvećena njegovom radu u poslednjih nekoliko godina. Ona je  zamišljena kao neka vrsta dodatnog prostora u kome bi bile  predstavljene namere izložbe, kontekst u kojem su radovi nastajali,  kao i relacije njegovog rada s trenutnim debatama koje se tiču  reprezentacije istorijskih, političkih i društvenih tema.


Povod za razmisšjanje o samostalnoj izložbi ovog umetnika u Beogradu  bila je produkcija njegove video instalacije Intervju prošle zime u Galeriji - legatu Rodoljuba Čolakovića i Milice Zorić, u kojoj je  učestvovao Muzej savremene umetnosti. Ovaj njegov rad bavi se temama reprezentacije stvarnosti, porekla informacija, kao i našom

mogućnošću da se, uz pomoć slika, odredimo prema sadržaju tih  informacija. Ili pak obrnuto: da posredstvom informacija klasifikujemo određene slike i na taj način se odredimo prema njihovom sadržaju.


Video instalacija sastoji se od dve velike projekcije u odvojenim  sobama povezanim hodnikom. Projekcije su pozicionirane na takav način  da stvaraju utisak specifične vrste dijaloga u kojem se ova dva, naizgled indentična narativa nalaze. Na jednoj projekciji predstavljen je intervju koji je ekipa beogradskog dopisništva BBC-a uradila sa mladim veteranom nedavnog rata u Bosni, prema njihovim standardima televizijskih intervjua za vesti. Transkript tog intervjua potom je dat jednom reditelju iz Beograda koji ga je adaptirao u vidu scenarija i potom režirao, tako da je grupa glumaca  predstavila nečije iskustvo rata i situaciju kada se ona interpretira putem medija. Posetilac na izložbi moći će da odabere verziju intervjua koju će pratiti. Suočen sa izborom između prave ili lažne (odglumljene) verzije nečijeg emotivnog iskustva, možemo li prepoznati koja se od njih zapravo desila?


Pored ove video instalacije, na izložbi će biti predstavljeni i drugi  Tsivopoulosovi radovi, koji analizom uloge pokretnih slika u procesu istorizacije stvaraju jedinstveni narativ, takođe u kombinaciji dokumentarnog materijala s onim koji je naknadno odglumljen i snimljen. Rad Untitled (Remake), za koji je umetnik nedavno dobio nagradu Golden Cube dokumentarnog i video festivala u Kasselu, koristi filmski materijal koji je predstavljao oficijelni metod reprezentacije diktatorskog režima krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina prošlog veka u Grčkoj, snimke pripema otvaranja režimske medijske institucije  Nacionalne grčke televizije, kao i rekonstrukciju postupaka njenih voditelja i tako rekonstruiše atmosferu ovog čina.


 


Stefanos Tsivopoulos (1973) je grčki umetnik koji živi i radi u Amsterdamu. Nedavno je završio dvogodišnji rezidencijalni program Rijksakademie van beeldenden kunst (Kraljevske akademije lepih umetnosti) u Amsterdamu, kao i rezidencijalni program u Berlinu Project Studio (Fonds BKVB, Berlin).


Skorašnje izložbe: prvi Bijenale u Atini, prvi Bijenale u Solunu, The Deste Foundation, Museum Het Domein, Townhous Gallery (Kairo), Muzej savremene umetnosti (Atina), Trafo Galerija (Budimpesta), Montevideo Arts Institute (Amsterdam), Center Photographique d'Ile-de-France (Pariz), Manifesta Foundation (Amsterdam), Coffee Break Liverpool Biennial, Prva međunarodna godišnja izložba savremene umetnosti SPAPORT (Banjaluka).


Među Tsivopoulosove predstojeće izložbe spada i The Greenroom 2 [kustosi Maria Lind i Hito Steyerl, CCs Bard College (Njujork)]. Njegovi radovi nalaze se u brojnim privatnim i muzejskim kolekcijama.


Sredinom novembra 2008. dobio je nagradu Festivala video umetnosti i dokumentarnog filma u Kasselu Golden Globe za video instalaciju Untitled (The Remake), koja će, između ostalih, biti izložena na izložbi u Salonu MSU.


Projekat je podržala fondacija Mondrian, Amsterdam.


Portfolio Muzej savremene umetnosti Beograd


Datum objavljivanja: 13.12.2008.