Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Stefan Stevanović: Rađanje sa predumišljajem

Izložba slika "Rađanje sa predumišljajem" umetnika Stefana Stevanovića biće otvorena u sredu,3. avgusta sa početkom u 20 časova u izložbenom prostoru KvArt BW, na drugomspratu tržnog centra Galerija.

 



 


„Rađanje sa predumišljajem” je peta u nizu izložba kustoskog projekta “Perspektiva 22”, koja predstavlja selekciju istoričarke umetnosti Ane Kršljanin i nastavak je godišnjeg izložbenog programa galerije Štab i KvArt BW. Ova izložba predstaviće radove  umetnika Stefana Stevanovića iz Kragujevca, čime se doprinosi umrežavanju, razmeni sadržaja i iskustava i otvorenosti prema umetnicima iz cele Srbije i regiona, koju pruža savremena umetničko-galerijska praksa.



„Autor jeinspirisan ekspresionističkim shvatanjem slike, sa jakim crnim konturama ineulepšanim motivima, međutim, u njegovom radu uočljiv je i nadrealistički tragonostranih utvara koje vrebaju negde u pozadini našeg uma i ega opterećenog kontrolom.Slike Stefana Stevanovića prezentuju tamne, groteskne kreature čoveku koji jeistreniran društvenim normama koje teže da ga obuzdaju i zauzdajunepredvidljivu životinju u njemu. Bizarna stvorenja na Stevanovićevim slikamane obraćaju se onome što posmatrač želi da pokaže, već onome što krije.“, kaže istoričarka umetnosti Smiljka Čabraja u tekstu kataloga izložbe.

StefanStevanović je rođen 1994. godine. Osnovne studije slikarstva je završio 2017.godine na  Fakultetu umetnosti uKosovskoj Mitrovici, na odseku slikarstvo, u klasi profesora Petra Đuze. Masterstudije slikarstva završio je 2018. godine na Fakultetu likovnih umetnosti uBeogradu, u klasi redovnog profesora Radomira Kneževića. Iza sebe ima sedamsamostalnih i preko trideset kolektivnih izložbi. Nagrađivan je šest puta zasvoj likovni rad i bio je učesnik na brojnim umetničkim projektima. Izveonekoliko murala na javnim površinama u Zvečanu, Kosovskoj Mitrovici, Čačku,Beogradu i Gornjem Milanovcu.



Izložbu„Rađanje sa predumišljajem“ organizuju Galerija ŠTAB i umetnička inicijativa KvArtBW. Izložba će biti otvorena do 15. avgusta 2022. godine, a radno vreme galerijeKvArt BW je svakogdana od 11 do 19 časova. Ulaz na izložbu je slobodan.


 



Datum objavljivanja: 01.08.2022.