Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Stari novac na Kalemegdanu

Od 12. do 21. septembra biće održana izložba printova velikog formata na Beogradskoj tvrđavi, ispod Velikog stepenišnog silaza, na platou kod Spomenika Heroja. Autor izložbe je dr Vujadin Ivanišević.

 


U potekla dva milenijuma, zahvaljujući svom strateškom položaju, Beogradska tvrđava je, kao mesto sudara različitih pretenzija, utkana u važne istorijske tokove, koji su uticali na sudbine evropskih naroda i država. 

Prezentujući novac, koji pripada različitim društvima i epohama, na posredan način, iskazuje se civilizacijska i kulturološka raznolikost prisutna na ovom prostoru, čime se široj javnosti približava još jedan segment kulturne zaostavštine ovog podneblja i ukazuje na kompleksnost i isprepletanost razvojnih tokova Beogradske tvrđave. 

Kulturno nasleđe, prema konvenciji Saveta Evrope o vrednostima kulturnog nasleđa za društvo, je skup resursa nasleđenih iz prošlosti, koje ljudi identifikuju, nezavisno od vlasništva nad njima, kao odraz i izraz neprekidno evoluirajućih vrednosti, uverenja, znanja i tradicija. Ono obuhvata sve vidove životne sredine nastale interakcijom čoveka i prostora tokom vremena.

Dosadašnjim istraživanjima na prostoru Beogradske tvrđave otkriven je novac kovan od kraja prvog veka stare ere pa sve do današnjih dana. U ovom dugom periodu kovanja postojali su i prekidi u cirkulaciji novca izazvani talasima seobe naroda u drugoj polovni 5. veka, kao i početkom 7. i sve do 9. veka naše ere. Brojni nalazi rimskog novca, pojedinačnih nalaza i ostava, svedoče o dolasku rimske vojske na ove prostore i njenom zadržavanju sve do velike hunske najezde i pada Singidunuma 441. godine. Obnova cirkulacije u 6. veku je u direktnoj vezi sa uspostavljanjem vizantijske vlasti o čemu govore brojni nalazi vizantijskog novca. Ponovno uspostavljanje dominacije Vizantije u 11. veku posvedočeno je otkrivenim primercima novca. Cirkulacija se nastavlja sa novcem Ugarske, Srbije, Vlaške i kasnije Osmanskog carstva. Za ovaj, kasniji period karakteristični su nalazi novca brojnih evropski država, gradova, pa i episkopskih sedišta, svedočeći o živoj trgovini na prostoru Beograda.


Autor izložbe: dr Vujadin Ivanišević

Autor projekta: Predrag Đidić

Fotografije: Nebojša Borić

Dizajn: Isidora Nikolić

Produkcija: JP Beogradska tvrđava


 


Datum objavljivanja: 12.09.2008.