Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Šta se krije u knjigama ?

Otvorene konsultacije povodom teme i stečenih iskustava projekta "Šta se krije u knjigama ", Silvije Krejaković, Narodni muzej Kraljevo, subota, 2. oktobar u 12 časova.

 


U okviru projekta Mapiranja i afirmacija projekata i procesa interkulturnog dijaloga u Republici Srbiji, koji na predlog Radne grupe Ministarstva kulture za očuvanje kulturne raznolikosti i interkulturni dijalog, partnerski realizuju Kulturni centar Rex i Ministarstvo kulture Republike Srbije, u Narodnom muzeju u Kraljevu će biti održane otvorene konsultacije povodom teme, realizacije i iskustava projekta ‘Šta se krije u knjigama’, Silvije Krejaković, kustosa Narodnog muzeja Kraljevo. Otvorene konsultacije su prilika za javnu razmenu mišljenja o prošloj, savremenoj i budućoj institucionalnoj, aktivističkoj, istraživačkoj i umetničkoj praksi koja tretira ovakve i srodne teme.


Tema konsultacija je: Reprezentacija Drugog svetskog rata / holokausta.


Susret i diskusija su koncipirani kao deo postupka mapiranja problematike datog projekta, u saradnji učesnika i učesnica projekata podržanih mapiranjem sa osobljem kraljevačkog i drugih ovdašnjih muzeja, članovima saradnicima/saradnicama radne grupe, kao i zainteresovanim specijalistima/specijalistkinjama i profesionalcima iz ove i srodnih oblasti istraživacke, muzejske i umetničke prakse.


Konsultacije su prilika za razmatranje raznih aspekata pripreme i realizacije ovog zanimljivog projekta, koji je posvećen jednom od važnih postulata interkulturnog dijaloga – obradi i interpretaciji istorijskih podataka i događanja. Diskutovaće se motivi i metode kojima se u lokalnim, republičkim ali i globalnim okolnostima obrađuju, reflektuju i interpretiraju događaji i posledice Drugog svetskog rata, kao i druge teme koje su ovim i sličnim projektima uobičajeno predstavljane ili doticane.


Ideja za održavanje javnih konsultacija nastala je na osnovu diskusija Silvije Krejaković, autorke projekta ‘Šta se krije u knjigama’ i komentatorke tog projekta Noe Treister, na forumu sajta na kome su predstavljeni svi projekti podržani mapiranjem (http://rex.b92.net/ikd/node/18).


Detaljnije informacije o agendi i učesnicima susreta u Kraljevu mogu se naći na sajtu www.rex.b92.net/ikd. Na istoj stranici dostupni su tekstovi i vizuelni materijali kojima učesnici i učesnice susreta predstavljaju svoje stavove, interesovanja i aktivnosti u vezi sa datom temom.


Kulturni centar Rex organizovaće zajednički prevoz učesnika i učesnica,  iz Beograda za koji se na telefon 0607409975 mogu prijaviti još nekoliko potencijalno zainteresovanih učesnika i učesnica predstojeceg susreta i diskusije.


 


Datum objavljivanja: 30.09.2010.