Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Šta se krije ispod površine stvari

Drugi po redu Art Salon predstaviće deo savremene umetničke scene beogradskoj publici od 21. juna do 12. jula u galeriji Progres, Knez Mihailova 27. Svečano otvaranje je zakazno za ponedeljak, 21.06.2010. u 21h.


 


Izložbu će otvoriti: Nebojša Bradić, ministar kulture Republike Srbije, Mirjana Božidarević, predsednik SO Stari grad, Milena Marjanović, selektor Art Salona 2010 i Bjanka Jovićević, glavni i odgovorni urednik Art Salona.


Na ovogodišnjem Salonu predstaviće se 12 autora, slikara i vajara. To su: Dušan Otašević, Milan Blanuša, Milena Jeftić Ničeva Kostić, Gordana Kaljalović, Đorđe Odanović, Tamara Rakić, Zdravko Joksimović, Nikola Žigon, Jelena Kršić, Saša Pančić, Kolja Božović i Maja Obradović. 


„Na jednom mestu okupljeni su istovremeno veoma različiti autori, specifični po likovnom i tematskom opredeljenju. Autori čiji je zajednički imenitelj: istraživanje“, kaže selektor ovogodišnjeg salona Milena Marjanović, istoričar umetnosti.


Projekat je propraćen istoimenom luksuznom publikacijom u kojoj su reprodukovana dela svih autora uz biografije i tekst selektora izložbe. U publikaciji su i izvodi iz tekstova kritičara koje su sami umetnici odabrali, a pozivaju nas da dokučimo normalnost koja se otuđuje od stvarnosti, da stvarnost pažljivije posmatramo. Snaga ovih dela nalazi se ispod njihove vidljive površine, u mentalnom prostoru koji neodoljivo privlači iskrenošću. Razumeti ih - znači iščitavati njihove smislene talase u kontekstu našeg vremena i sveta - i osluškivati ih.


Ulaz na izložbu je besplatan.


 



Datum objavljivanja: 20.06.2010.