Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Šta kustosiranje može/treba da bude?

Javno predavanje Antariksa Interdisciplinarni susreti može/treba da bude? Muzej savremene umetnosti (Ušće 10) Sala „Miodrag B. Protić“ Sreda, 26. septembar 2018. u 18 časova.


 


U okviru kustoskog kursa Šta kustosiranjemože/treba da bude? u Muzeju savremene umetnosti Antariksa (istoričar i koosnivač KUNCI istraživačkog instituta) održaće predavanje, treće u seriji javnih predavanja. Serija predavanja osmišljena je da pruži jedinstveni uvid i ponudi drugačiju perspektivu u vezi sa teorijama i praksama procesa stvaranja izložbe, kao i da uputi i razmotri postojeće disciplinske granice i načine da se one prošire.



Antariksa će govoriti o svom istraživačkom kolektivu u Jogjakarti, Indoneziji. Od kada je osnovan 1999. godine KUNCI je bio duboko zaokupljen proizvodnjom kritičkog znanja i razmenom tog znanja putem sredstava i formi objavljivanja i oglašavanja, unakrsnih disciplina, aktivnih istraživanja, umetničkih intervencija i vernakularnih oblika obrazovanja unutar javnog prostora. Antariksa će se takođe baviti specifičnom pozicijom koju KUNCI zauzima, koja ne pripada ni jednoj ni drugoj struji u okviru postojećih disciplinskih granica, istovremeno pokušavajući da ih proširi. Članstvo u kolektivu je otvoreno i dobrovoljno, a zasniva se na želji za kreativnim eksperimentom i spekulativnim istraživanjem, sa fokusom na tačku preseka teorije i prakse.





Antariksa je istoričar i koosnivač KUNCI Istraživačkog centra. Autor je knjige Tuan Tanah Kawin Muda: Hubungan Seni Rupa-LEKRA 1950–1965 (prevod naslova: Spona između umetnosti i Instituta za narodnu kulturu u Indoneziji 1950–1965). Antariksa je 2017. godine bio laureat Global South(s) du Collège d'études mondiales/Fondation Maison des sciences de l'homme fellowship. Fokus njegovog istraživanja jeste umetnost i pokretanje ideja u Južnoistočnoj Aziji tokom japanske okupacije. Njegova sledeća knjiga se upravo bavi tim odnosom, istražujući pojave umetničkih kolektiva u Indoneziji tokom japanske okupacije.



 


 


Datum objavljivanja: 24.09.2018.