Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Srpsko umetničko nasleđe na Kosovu i Metohiji

U četvrtak, 10. maja, u 12 sati, u Svečanoj sali SANU biće predstavljan zbornik radova Umetničko nasleđe srpskog naroda na Kosovu i Metohiji - istorija, identitet, ugroženost, zaštita, u izdanju SANU.


 


Tom prilikom govoriće: akademik Vladimir S. Kostić, predsednik SANU, akademik Gojko Subotić, akademik Aleksandar Loma, dopisni član Miodrag Marković i prof. dr Dragan Vojvodić.



Reč je o pratećoj publikaciji izložbe „Srpsko umetničko nasleđe na Kosovu i Metohiji. Identitet, značaj, ugroženost”, koja je priređena u novembru 2017. godine u Galeriji SANU. Studijski tekstovi objavljeni u zborniku dodatno razrađuju, obrazlažu i dopunjuju glavne poruke te izložbe. Zbornik je odštampan na srpskom i engleskom jeziku.



Kako je objasnio dopisni član Miodrag Marković, u pisanju zbornika učestvovali su kompetentni i ugledni stručnjaci, među kojima su članovi triju akademija: Srpske akademije nauka i umetnosti, Ruske akademije umetnosti i Norveške akademije nauka i književnosti, zatim univerzitetski profesori, kao i saradnici naučnih instituta, muzeja i ustanova zaštite spomenika kulture.



Prilozi u zborniku grupisani su u dve celine. U prvoj, koja nosi naziv „Srbi i Kosovo”, razmatraju se mesto i uloga Kosova i Metohije u istoriji srpskog naroda (četiri priloga), a zatim se rasvetljavaju kosovskometohijska izvorišta srpske duhovnosti i narodnog bića (tri priloga). Druga celina, čiji je naslov „Umetnička baština Srba na Kosovu i Metohiji”, podeljena je na četiri osnovna poglavlja: „Evropski okviri i srpska samosvojnost srednjovekovne umetnosti” (tri priloga), „Istorija stvaranja” (devet priloga), „Povesnica stradanja” (četiri priloga) i „Borba za očuvanje” (četiri priloga).


 



Datum objavljivanja: 09.05.2018.