Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Srpsko umetničko nasleđe na Kosovu i Metohiji

Srpsko umetničko nasleđe na Kosovu i Metohiji, identitet, značaj, ugroženost
Autori: dopisni član SANU Miodrag Marković i prof. dr Dragan Vojvodić Svečana sala SANU Kneza Mihaila 35, drugi sprat Sreda, 27. septembar, u 19 sati

 





Izložba „Srpsko umetničko nasleđe na Kosovu i Metohiji. Identitet, značaj, ugroženost”, koja će u Galeriji SANU biti otvorena od 27. septembra do 12. novembra, realizuje se u saradnji s Narodnim muzejom u Beogradu i Muzejom Srpske pravoslavne crkve.

 



Multimedijalna izložba SRPSKO UMETNIČKO NASLEĐE NA KOSOVU I METOHIJI. IDENTITET, ZNAČAJ, UGROŽENOST  sazdana je iz dve, višestruko problemski povezane osnovne tematske celine.

 



Prva celina ima prvenstveno zadatak da odabranim originalnim delima i različitim reprodukcijama predstavi osoben kulturni identitet srpskog umetničkog i duhovnog nasleđa na Kosovu i Metohiji od 12. do 20. veka, proizašao iz širih razvojnih tokova naše stare umetnosti, kao odgovor na potrebe države i crkve. U tom kontekstu naročita pažnja biće posvećena pregnuću srpskih ktitora i priložnika u stvaranju i identitetskom profilisanju te baštine.

 



Druga izložbena celina namenjena je ukazivanju na stalnu ugroženost i uništavanje tog nasleđa, upravo zbog njegove jasne identitetske određenosti kao naročitog kvaliteta. Dokumentovano će biti predstavljeni duga istorija uništavanja i različiti oblici ugrožavanja srpskog umetničkog nasleđa na Kosovu i Metohiji, sve do današnjih dana.

 



Planirano je da na pomenutoj izložbi, kao pretežan deo eksponata, budu izloženi umetnički predmeti iz zbirki Narodnog muzeja u Beogradu, Muzeja primenjene umetnosti, Galerije fresaka, Arhiva SANU i  Muzeja SPC. U toku pripreme izložbe vrši se temeljna konzervatorsko-restauratorska obrada i zaštita ugroženih ikona i bogoslužbenih predmeta. S obzirom na loše stanje pojedinih izuzetno značajnih umetničkih dela, njihova konzervacija predstavlja suštinski deo projekta.

 



Povodom izložbe u pripremi su tri prateće publikacije – katalog izložbe i zbornik radova (obe na srpskom i na engleskom jeziku) i Crkva Svetog Đorđa u Rečanima kod Suve Reke. Crteži fresaka i arhitekture (naučna građa o hramu iz 14. veka, srušenom do temelja 1999).


 



Datum objavljivanja: 23.09.2017.