Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Srpsko slikarstvo XX veka (1900 - 1950)

Izložba remek-dela srpskog slikarstva iz privatnih zbirki u organizaciji Fondacije Plavo "Srpsko slikarstvo XX veka (1900 - 1950)" u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije, četvrtak 6. decembra u 19 časova.

 



 


Izložba "Srpsko slikarstvo XX veka - antologijski izbor iz privatnih zbirki - period 1900 - 1950" u organizaciji Fondacije Plavo i Medija centra Odbrana biće otvorena u četvrtak 6. decembra u 19 časova u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije.



Autor postavke, istoričar umetnosti i muzejski savetnik u penziji, Nikola Kusovac se opredelio za preko 60 dela, najznačajnijih slikara prve polovine dvadesetog veka, od kojih su većina okarakterisana kulturnim dobrom od izuzetnog značaja. Postavka pruža dobar uvid u genezu i razvojne etape srpskog slikarstva prve polovine prošlog veka a čine je radovi 43 autora među kojima su: Nadežda Petrović, Leon Koen, Marko Murat, Beta Vukanović, Kosta Miličević, Jovan Bijelić, Ignjat Job, Sava Šumanović, Ivan Radović, Živorad Nastasijević, Milan Konjović, Veljko Stanojević, Petar Lubarda i mnogi drugi.   



Sagledavajući ponuđena umetnička dela u kontekstu stvaralaštva njenih savremenika publika će lako razumeti i doživeti ideju kojom se rukovodio Kusovac u odabiru slika i kreiranju postavke, koja je rađena sa estetičkih i etičkih pozicija srpskog stanovišta a čije uporište je tražio i našao, između ostalih i u stavu Nadežde Petrović: "Da umetnost cveta, i treba da dobije nadahnuće od prirode, slobode i naroda u kome (umetnik) živi i tvori...", a bez ikakve namere da preusmerava i prevrednjuje evropsku tradiciju srpske moderne kako bi izložbu mogli okarakterisati oni kojima ovakav stav nije blizak.



Sva dela za ovu izložbu su pozajmljena iz najuglednijih privatnih kolekcija i veoma retko su izlagana.



Nikola Kusovac, naš najugledniji istoričar umetnosti, rođen je u Beogradu, 1935. u kome je završio istoriju umetnosti na Filozofsko-istorijskom fakultetu, kao student generacije. Bio je dugogodišnji šef Odeljenja za istoriju umetnosti Narodnog muzeja. Autor ili koautor je preko 1000 izložbi održanih u Srbiji, Jugoslaviji i inostranstvu. Napisao je preko 2000 tekstova, studija, eseja i monografija o najznačajnijim slikarima. Bavio se likovnom kritikom u više listova i časopisa. Danas radi u Beogradu    



 

Ovom izložbom, nosilac projekta, Fondacija Palvo želi da ukaže na značaj očuvanja, štampanjem prateće publikacije i lakšom dostupnosti i vidljivošću, manje poznatog i u privatnim zbirkama brižno čuvanog vrednog kulturnog blaga.

Tokom trajanja izložbe Fondacija Plavo priprema besplatna stručna vođenja kroz izložbu za građanstvo, studente i učenike beogradskih srednjih škola.


 



 


Datum objavljivanja: 28.11.2018.