Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Srpsko nebo Uglješe Vrcelja

Ako Tvoje noge idu Tvojim gradom, a kroz Tvoje ruke prolazi Tvoja zemlja, u čije nebo onda gledaš? Odgovor dobijamo već 7. novembra, kada će u Galeriji 12 u Karađordjevoj ulici biti održana izložba fotografija Srpsko nebo, autora Uglješe Vrcelja.

 



Jesmo li zaista "nebeski narod" ili se samo borimo za svoje mesto pod Suncem? Ubedjeni da smo prodali sve što se moglo prodati, osiromašeni i moralno posrnuli, duboko smo uvereni da je čak i naše nebo opasano "bodljikavom žicom". Jesmo li rasprodali baš svo porodično srebro, ili je "nebeskom narodu" ostalo da proda i svoje nebo – zapitao se autor izložbe, Uglješa Vrcelj, koji je inspiraciju o prodaji fotografija crpeo iz naših vekovnih zabluda.



Ova izložba je izraz bunta protiv uvreženog mišljenja da nam nije ostalo baš ništa čime bismo mogli da se podičimo, ali i pobuna protiv surove tranzicije i neoliberalnog kapitalizma, u kojem sve što je humano postaje strano i zapostavljeno. Da pojasnimo, nije to virtuelno, to je pravo nebo iznad Srbije, jer ima prostornu odrednicu – geotag, a "prodaje" ga jedan - Srbin.



Ideju nije bilo teško dobiti, a jedan od ciljeva je internacionalizacija "proizvoda". Uostalom, kazao je autor, nismo samo mi, "spremni" da prodajemo nebo, za to su sposobni i mnogobrojni narodi koji, sudeći po svemu, više nemaju drugih resursa, a poput nas su u ozbiljnoj dužničkoj krizi. Dobro je da nebo prodaje umetnik, a ne neka korporacija ili institucija, mada autor i od njih očekuje da se ukljuce u akciju, kako bi ono što je srpsko – ostalo u našim rukama.



"Srpsko nebo" zapravo je hard copy, i to sa razlogom - u savremenom svetu sve više se prelazi na digitalno-virtuelno, pa je tako svaki deo neba odštampan, da bi podsećao vlasnike na ono što poseduju. Autor se potrudio da svaka fotografija ima i geotag – jer posetioci izložbe i budući vlasnici srpskog neba, moraju tačno da znaju šta konkretno imaju u vlasništvu. Deo po deo pažljivo odabranog parčeta neba, u oku posmatrača polako se sklapa u mozaik. Proizvod "SKY" ustvari i nije fotografija – svaka od njih zapravo je karta. Te mape različito se uklapaju u svaku pojedinačnu mapu posmatrača, čineći sve zajedno veliku kartu srpskog neba.



Za autora, komadi srpskog neba nose i jaku emocionalnu komponentu – delovima srpskog neba umetnik dragim ljudima želi da daruje čitav jedan svet. Vrcelj je obećao i da cena neba neće biti visoka, jer smatra da umetnost ne treba da bude dostupna "samo odabranima", već treba da živi medju svima.



Ipak, cene mapa neće biti jedinstvene i zavisiće od toga koji deo neba neko želi da kupi. Umetnik čak i kroz "cenovnu politiku" kritikuje nedostatak interesovanja za kulturu. Naime, fotografije neba iznad srpkih muzeja će, recimo, biti skuplje od drugih i to iz jednostavnog razloga – muzeje retko posećujemo, pa je i nebo iznad njih manje izloženo pogledima. Skuplje je jer tamo nema gužve, izmedju ostalog i zato što država u očuvanje kulturne baštine nedovoljno ulaže.



Pozivamo Vas da pogledate izložbu 7-12.11. u Galeriji 12, u Karađordjevoj ulici. "Srsko nebo" seli se u Supermarket od 13-16.11. gde će fotografije moći i da se kupe.


 



Datum objavljivanja: 05.11.2012.