Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Srpsko arheološko društvo

Povodom jubileja, 125 godina od osnovanja Srpskog arheološkog društva, u Narodnom muzeju u Zaječaru godišnji skup SAD-a obeležiće i izložba 1883, Osnivanje Srpskog arheološkog društva, koja se otvara 5. juna 2008.


 


Ideja o osnivanju Društva potekla je od Mihaila Valtrovića u periodu kada postaje profesor arheologije i čuvar Narodnog muzeja 1881, shvativši da je nemoguće razvijati arheologiju i brigu o starinama bez čvrste mreže saradnika i poverenika u Srbiji. Narodni muzej u Beogradu, u saradnji sa Muzejom grada Novog Sada, pripremio je dokumentarnu izložbu na osnovu proučavanja fondova Arhiva Srbije, Arhiva SANU, Istorijskog muzeja Srbije i Narodnog muzeja u Beogradu.




Ova izložba zamišljena je kao dar Srpskom arheološkom društvu povodom dugog trajanja, takođe i kao gostujuća izložba u više mesta Srbije, naročito u onim gradovima iz kojih su poticali prvi osnivači, utemeljači, priložnici i poverenici. Autori izložbe su mr Vera Bogosavljević-Petrović, muzejski savetnik Narodnog muzeja u Beogradu i Divna Gačić, viši kustos Muzeja grada Novog Sada.


 



Datum objavljivanja: 04.06.2008.