Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Srpski umetnici u Celju

U prostoru Galerije mladih likovnih umetnika u Celju 16. avgusta otvorena je izložba Likovnih umetnika srpskih akademskih i neakademskih umetnika koji su rođeni u Srbiji ali ne žive u njoj.

 


Internacionalna kulturnodruštvena štajerska zajednica zajedno sa Ministarstvo dijaspore  Republike Srbije i Galerija mladih likovnih umetnika organizovali su izložbu srpskih akademskih i neakademskih likovnih umetnika koji su rođeni u Srbiji ali ne žive u njoj. Izložba je otvorena 16. avgusta u 19h u prostoru Galerije mladih likovnih umetnika u Celju.


Mihailo Lišanin uručuje nagradu Radu BakračevićuIzložba se održava u okviru Dana srpske kulture Štajerske pokrajine u Sloveniji  i Austriji koju organizuje Internacionalno kulturno društvo Štajerska zajednica. Slike sa izložbe su iz zbirke Mihailia Lišanina urednika Galerije mladih likovnih umetnika iz Celja. 


Izložba predstavlja razvoj srpskog slikarstva zadnjih godina dvadesetog veka. Jedan od razloga da se je veliki broj srpskih slikara na kraju dvadesetog veka odlučio da slika na papiru (grafike, crteži, akvarel, akril) je razlog slabo materijalno stanje srpskih slikara iz tog vremena. To ne znači da su slikari radili manje kvalitetno, već da su se koristili jeftinijim materijalima.


Na izložbi predstavili su se:  Emil Sfera, ak. slikar, Pančevo, Novak Džamić, ak. slikar, Župa (Koper), Mira Kojić, ak. kipar, Kikinda, Željko Vučković, ak. slikar, G. Milanovac, Dragoljub, Milosavljević, arheolog, Beograd, Dragan Gucunski, ak. grafik, Novi sad, Zoran Jošić, slikar, Beograd (Celje), Miloje Mitrović, ak. slikar, Valjevo, Petar Šadi, ak. grafik, Subotica, Edita Kadirić, ak. slikarka, Subotica Miroslav Jovančić, ak. slikar, Subotica, Savo Halugin, ak. kipar, Subotica, Đerđ Boroš, prof. lik. ped. Subotica, Milan Todić, ak. slikar, Šabac, ( Piran ) Risto Antunović, ak. grafik, Beograd, Vladimir Kepić, slikar, Jagodina, Lidija Jelić, slikarka, Velika plana.


Izložba se održava do 15.septembra 2008.


Predstavnici Štajerske zajednice su se dogovorili sa Mihailom Lišaninom da oktobra ove godine ovu izložbu prenesu u austrijski Grac. Za veliko zalaganje oko predstavljanja srpske kulture u Štajerskim pokrajinama Mihailo Lišanin, vlasnik galerije predao je posebno priznanje , predsedniku Štajerske zajednice.


 Rade Bakračević


Datum objavljivanja: 18.08.2008.