Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Srpski paviljon

U Ministarstvu kulture je, u utorak, 05. avgusta 2008. godine, održana konferencija za novinare, na kojoj je javnosti predstavljen Srpski paviljon na 11. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji 2008. godine.


 


Novinarima su se obratili ministar Nebojša Bradić, pomoćnik ministra za međunarodne odnose, evropske integracije i razvoj menadžmenta u oblasti kulture Branislav Dimitrijević, predsednik Umetničkog saveta prof. Branislav Mitrović i članovi Autorskog tima mr Mariela Cvetić, mr Tatjana Stratimirović i mr Vladimir Milenković.


Ministar Nebojša Bradić je rekao da je projekat ''Udobnost'', koji na Bijenalu predstavlja Srbiju, spoj arhitekture, moderne umetnosti, dizajna, pozorišta i muzike. "U Veneciji će paviljon Srbije biti mesto susretanja, približavanja, otvorenosti i modernosti", naglasio je ministar Bradić.


Branislav Dimitrijević, pomoćnik ministra, izdvojio je kao posebno bitnu novu proceduru izbora projekta, u kojoj centralnu ulogu ima Stručni savet. Projekat koji je odabran teorijski je zanimljiv, a iza njega stoji autorski tim od pet cenjenih stručnjaka.


Prof. dr Branislav Mitrović, predsednik Umetničkog saveta, takođe je podvukao da je nova procedura biranja učesnika putem konkursa jako bitna, jer Srbija spada u povlašćene zemlje time što je vlasnik paviljona u Veneciji. "Bilo je godina kada ta značajna pogodnost nije iskorišćena. Ovoga puta, predstavnik Srbije je ozbiljno biran i izabran, i verujem da će ozbiljno i predstaviti svoju zemlju", rekao je prof. Mitrović.


Mr Mariela Cvetić, član Autorskog tima, govorila je o suštini samog Bijenala, o tome da nacionalni paviljoni predstavljaju tezu, a odabrana tema antitezu, dok su nagrade sinteza ta dva pola. "Što se ideologije izložbe tiče, ona će se pokazati tek na kraju", dodala je Cvetić.


Mr Tatjana Stratimirović, takođe član Autorskog tima, govorila je o samom radu, koji odgovara temi. "Wohnlich, prijatno, udobno, što je naš tim odredio u odnosu na najbližu okolinu Srpskog paviljona", rekla je mr Stratimirović. 


Čitav materijal koji sačinjava našu postavku, kao što su na primer dušeci i kompjuteri, posle demontiranja štanda biće vraćen u Srbiju i poklonjen u humanitarne svrhe, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare.


 



Datum objavljivanja: 06.08.2008.