Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Srpska grafika danas

Kao što sam naziv izložbe, "Srpska grafika danas" upućuje, akcenat je na delokalizaciji tj. decentralizaciji, te su na izložbi zastupljeni autori iz različitih krajeva Srbije. Izložba u Prodajnoj galeriji Beograd traje od 18. juna do 6. jula. 2009. godine.

  


Izložba je zamišljena kao pregled savremene srpske grafičke scene. Izbor je obuhvatio  autore svih generacija, od Milana Blanuše i Velizara Krstića, preko srednje generacije (Dragan Momirov, Dimitrije Pecić, Biljana Vuković i dr.) čiji će radovi činiti glavni korpus izložbe, do najmlađih umetnika ( Ksenija Pantelić, Nikola Velicki, Jelena Sredanović, Slađana Marinković) kojima je neophodan podsticaj da istraju u svojim istraživanjima grafičkih disciplina. Kao što sam naziv izložbe ,"Srpska grafika danas" upućuje, akcenat je na delokalizaciji tj. decentralizaciji, te su na izložbi zastupljeni autori iz različitih krajeva Srbije.                         


"Najveći deo sprske grafičke produkcije podrazumeva list ispod stakla. Unutar toga odvijaju se različiti istraživački pristupi. U jednom od njih grafički prizor postaje polje na kome su sažimaju impulsi iz drugih medija ili sveukupnog savremenog vizuelnog sadržaja. Grafika je medijator između elektronske i tradicionalne slike u kome se fotografija, digitalna i ekranska slika redefiniše bazičnim grafičkim postupcima. Na taj način matrica i ekran postavljaju se u istu ravan a zatim dolazi do izvesne sublimacije mentalnog i manuelnog procesa što ima za posledicu restukturalizaciju slike. U ovom prostoru odvija se jadan tihi ali značajni razvoj savremenog srpskog grafičkog izraza. U njemu nema skokova niti prelomnih trenutaka. Srpska grafika se i kroz drugačije pristupe kreće svojim tokom. Raznovrsnost pojedinačnih mišljenja može se u najširem označiti dihotomnim odnosma između nove figuracije i apstrakcije sa jedne kao i svojevrsnim strukturalizmom i koncetualnim pristupom sa druge strane. Istraživačka energija sa kojom se probelmatizuje svako lično stajalište obezbeđuje domaćoj umetnosti grafike stalnu vitalnost. "


        Dragana Kovačić, istoričar umetnosti (iz predgovora kataloga)


Portfolio Prodajna galerija Beograd


 


Datum objavljivanja: 17.06.2009.