Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Sreten Ugričić čita Neznanom junaku

Festival Krokodil, KCB i Forum pisaca pozivaju na književno - političku - telepatsku ekstravagancu: Sreten Ugričić čita Neznanon junaku, petak, 10. februar u 19 sati u Artget galeriji KCB-a, ( Trg Republike 5.)

 


Ovaj roman odgovara obavezi da se razmišlja o tome šta je, zapravo, Srbija posle svega što se desilo. Zbog toga je izuzetno važan i izdvaja se za nekoliko kopalja od svega drugog što se kod nas objavljuje, a pretenduje na status literature… Ugričićev jezik je, kao i uvek, besprekoran i pravo uživanje za čitaoca (i pored sve radikalne boli, gotovo očaja, koja je sabijena u tri stotine stranica)… Sasvim je drugo pitanje kako će javnost u Srbiji, koja uporno odbija da misli Srbiju, dočekati jednu ovako beskompromisnu knjigu o Srbiji. I to iz pera (bivšeg, prim. ur.) upravnika jedne tako važne nacionalne institucije kao što je Narodna biblioteka Srbije!


Branislav Jakovljević


 


Sreten Ugričić (Herceg Novi, 1961) je diplomirao filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Pisac, filozof, konceptualni umetnik, astronom. Bivši upravnik Narodne biblioteke Srbije. Dobitnik je književne nagrade "Borislav Pekić" (stipendija za rad na rukopisu "Hartije od vrednosti", objavljenom 2000. godine pod promenjenim naslovom "Bog jezika i druge priče"). Do sada objavio 7 knjiga, a uvršten je u više antologija, izbora i pregleda savremene srpske proze, u Srbiji i inostranstvu.


Knjige: Upoznavanje sa veštinom, priče o ženama i metafizici, 1985, Neponovljivo Neponovljivo, četvorojevanđelje postmodernog romantizma sa komentarima, 1987, Maja i ja i Maja, roman o odrastanju, 1993, Stance (sa Branislavom Dimitrijevićem), monografija o slikaru Mileti Prodanoviću, 1996, Infinitiv, studija o jednom izmišljenom savremenom američkom filozofu, 1997, Bog jezika i druge priče, priče o malom i velikom Hristu, 2000, Večeras u Emausu, izabrane priče, 2003, Razlozi za oproštaj, tri eseja (predavanje održano u Vukovaru), 2006, Uvod u astronomiju, ogledi o statusu uobrazilje i odgovornosti u Srbiji, 2006.


 


Datum objavljivanja: 09.02.2012.