Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Sređivanje "Save Šumanovića"

Galerija slika "Sava Šumanović" u Šidu biće zatvorena za posetioce u periodu od 11. 08.2008. do 18. 08 2008.zbog radova na uređenju galerije.


 


Galerija slika "Sava Šumanović" osnovana  je 1952.godine na temelju darovnog ugovora Perside Šumanović, slikareve majke. Legat od 417 umetničkih dela smešten je u porodičnu kuću Šumanovića, u kojoj se nalazio Sreski sud. 1989.god. izvršena je adaptacija i dogradnja objekta tako da se prvobitan izložbeni prostor proširio  sa 400m2  na 700m2. Samim tim omogućeno je da istovremeno bude izložen veći broj slika.


Osnovna delatnost Galerije je čuvanje i prezentacija slika dobijenih darovnim ugovorom. Pored toga u Galeriji je sakupljena bogata dokumentarna građa, izuzetno bogata hemeroteka, katalozi sa svih dosadašnjih izložbi. U sastavu Galerije nalazi se i Spomen kuća Save Šumanovića, arheološka zbirka "Gradina na Bosutu", antički sarkofag. Svoje mesto u Galeriji nalazi i likovni krug "Sava Šumanović" u kojem su okupljeni lokalni slikari amateri. Deset godina nakon osnivanja Galerije ustanovljen je Memorijal Save Šumanovića, manifestacija koja se održava svake treće godine.


Galerija slika "Sava Šumanović" poseduje najveću zbirku slika ovog slikara. Od 1400 popisanih slika  umetnički fond Galerije broji ukupno 417 slika, od kojih su 356 ulja na platnu, a ostalo su skice u raznim tehnikama (crtež, pastel, akvarel, razblažena tempera). Najveći broj slika pripada poslednjem šidskom periodu, odnosno naslikane su u Šidu poslednje decenije slikarevog života. Manji  deo zbirke, ali samo po broju a ne po značaju, čine slike koje je slikar doneo sa sobom iz Pariza. U stalnoj postavci slika uvek se nalazi od 90 do 130 slika u zavisnosti od postavke, tako da je u svako doba posetiocima omogućeno da stvore potpuni utisak o ovom poslednjem, zrelom stvaralačkom periodu Save Šumanovića.  Nakon smrti Perside Šumanović, u posed Galerije došla su i mnogobrojna dokumenta koja je ona sačuvala i koja su od velikog značaja za proučavanje ličnosti i dela Save Šumanovića, a kako Galerija postoji dugi niz godina njihov broj se znatno uvećao.


Pošto je Galerija najznačajnija kulturna ustanova u gradu,  pored svoje osnovne delatnosti organizuje i druge kulturne manifestacije. Neke od njih su već postale tradicionalne, kao što je Uskrs mog detinjstva, koja se odvija u saradnji sa svim školama sa teritorije šidske opštine. Takođe se organizuju promocije knjiga, pesničke večeri, razni koncerti i slična kulturna dešavanja.


 



Datum objavljivanja: 08.08.2008.