Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Srebrno posuđe iz zbirke Etnografskog muzeja

U petak 27. novembra u 19 sati u Etnografskom muzeju u Beogradu biće otvorena izložba Srebrno posuđe iz zbirke Etnografskog muzeja u Beogradu, autora Irene Gvozdenović, višeg kustosa.

 


Na izložbi će biti prikazani srebrni predmeti nastali u XVIII, XIX i XX veku u poznatim fabrikama srebra i zlata zemalja zapadne, srednje i severne Evrope. Kao deo kućnog inventara i stonog posuđa predstavljaju predmete ukrasne i upotrebne funkcije korišćene u svakodnevnom životu. To su: tanjiri, tacne, poslužavnici, kašike, viljuške, bokali, čajnici, zvona za pokrivanje hrane, šećernice, slanici, sosijere, vaze...  Deo srebrnih predmeta (kašike) čine i suveniri ukrašeni različitim motivima.



Najstariji eksponati na izložbi su kašike izrađene u XVIII veku u Francuskoj, u Parizu i Remsu. Nekoliko predmeta je proizvedeno tokom XIX i  XX veka u pariskom Kristoflu, a izuzetne lepote je pehar s potpisom radionice Lalik, kao i posuđe iz Velike Britanije i severne Evrope.



Svi srebrni predmeti su visoke umetničke i zanatske izrade i njihova posebnost se oslikavaju u harmoničnom odnosu skulpturalnosti, finoće materijala, lepote i funkcije.



Srebrno posuđe je deo zbirke koja se čuva u Etnografskom muzeju u Beogradu i do sad nije bilo prikazano javnosti.



Na otvaranju izložbe će biti prikazan kratak film posvećen istorijatu i načinu izradi srebrnog posuđa.



Izložba će trajati do februara 2010. god


 


Datum objavljivanja: 25.11.2009.