Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Srđan Veljović: Kultivacija komodifikacija

Srđan Veljović "Kultivacija komodifikacija", utorak 2. juli 2019. u 20 sati Galerija "X VITAMIN" , Studentski trg 11, Beograd.

 



 


U 20:45 će biti upriličen autorski uvod u temu/vođenje od strane Milana Rakite, autora teksta i Srđana Veljovića, autora projekta.







Izvod iz teksta "Kultivacija, komodifikacija" Milana Rakite



Od antike do današnjih dana, motiv pastoralne prirode u umetnosti simbolizovao je čistotu, nevinost, pitomost, mir i harmoniju. Kao predstava kreposti i spokoja, idilične slike pastorale pružale su osećaj izdvojenosti iz egzistencijalne svakodnevice i nedaća životnog udesa, utešnu iluziju o postojanju beskonfliktnog sveta sublimne harmonije čoveka i prirode, jedinstva mikrokosmosa i makrokosmosa, i okrepljujućeg povratka u mitsku Arkadiju. 

Fokus fotografskog serijala Srđana Veljovića Kultivacija, komodifikacija usmeren je na problematizovanje načina funkcionisanja ideološke fantazije o arhaičnoj slici izgubljenog raja usred istorijskog aktualiteta današnjice, no za razliku od Miltonove vanvremenske, ali ne manje aistorijske tematizacije tropa  felix culpa*,  Veljovićeva foto-naracija o uzrocima i efektima samoproklamovanog kraja utopije izvedena je bez i najmanjih primesa moralističke teogonijske fabule, štaviše sa etičkom svešću o istorijskom karakteru procesa realizacije kapitalističke distopije i efektima postvarenja, odnosno komodifikacije živog i neživog sveta. Izveden minuciozno metodično, specifičnim pristupom fotografskom mediju koji u njegovom slučaju neizostavno podrazumeva danas tako redak momenat autorskog poštenja prema vokaciji fotografa i iskrenosti prema sâmom posmatraču prelepih fotografskih prizora prirode u okolini Ečke, Veljović uspeva da na sebi svojstven način, vrlo diskretno i suptilno, rasloji i takoreći “razdeviči” sliku romantične predstave o nepatvorenoj nevinosti prirode kao idealizovanom kontrapunktu istorijskog realiteta sveta u kome egzistiramo.





* John Milton, Paradise Lost, Penguin Classics, London, 2003.


 



Datum objavljivanja: 01.07.2019.