Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Srđan Stančić: Hide – and – Seek

Galerija Milorada Bate Mihailovića, Kulturnog centra Pančeva Žarka Zrenjanina 1, Pančevo, multimedijalna izložba “ Hide – and – Seek “ mapiranje i remapiranje, Sržana Stančića06 - 20. septembar, 2018. otvaranje izložbe 6.septembra u 19h. Performans na otvaranju Marko Nektan

 



Praćenje spoljnih margina nauke i umetnosti navodi na male promene koje nemaju za nameru da učaure ili teritorialno ograniče ove procese, već da doprinesu da razmotrimo

umetničku/naučnu experimentalnost kao multiformu Umetnosti ( koja moze da prisvoji šarolikost, zauzme različite pravce ili čak suprotne forme). U kontekstu ove inter-relacije dolazi do intervencije šireg i kompleksnijeg okvira delovanja. Relzutat nije jednostavno pomeranje sa jednog na drugi deo spektra, sa jedne forme ( naučne ) na drugu ( umetničku), vec proces hibridizacije. Stari elementi / veze se gube u procesu uspostavljanja novih.

Vreme globalizacije u kojem se nalazimo, preispituje postojeće, kao spoljne, tako  i mentalne mape. Naše predstave i ideje o svetu u kome živimo, menjamo se uporedo sa tim. Ovi novi prostorni, vremenski i emotivni uslovi zahtevaju i novo predstavljanje. Nove mape zahtevaju nove koncepte i vice versa. Mapiranje podrazumeva konfiguraciju novih veza, koje mogu da sadrže obe, vidljive isto kao i nevidljive, dimenzije. Pored toga sto je čisto funkcionalna alatka, mapiranje omogućava i specifičnu izražajnu aktivnost, koja je u jakoj vezi sa našim sopstvenim idejama i emocijama. Ono predstavlja ključ za otvaranje prostora koji može da se prevede kao socialan, kulturan, religijski i politički metajezik.

Lociran u tački interakcije između umetnosti i nauke, između činjenica i fantazije, između printa (analognog) i digitalnog. U ovom procesu, inovacija, promena i zamena su formula koje dozvoljava da nauka i umetnost međusobno stvaraju, pregovaraju nove forme predstavljanja koje preinačuju kako sadržaj tako i formu. Izložba “Trans-media” je scenariokoji se ne koristi samo da opise evolutivni karakter procesa mapiranja, već isto tako, da opiše nerazdvoljivo / inherentno pitanje transfera sadržaja jednog konteksta ( naučni versus umetnički) u drugi.







mr. Srđan Stančić mag. Transmedie (rođen u Pančevu 1972) Transmedia umetnik u oblasti vizuelnih umetnosti: fotografija, scenografija, video, instalacija...studirao Scenografiju na FPUD u Beogradu, umetničku fotografiju na Kraljevskoj Akademiji u Antverpenu, gde je ostvario svoje Master zvanje. Titulu Magistra Transmedije ostvario na Univerzitetu umetnosti St. Lucas u Briselu. Profesionalno iskustvo u rasponu od 1994. do 2017. se sastoji iz ostvarene saradnje sa drugim umetnicima i modnim dizajnerima, pozorišnog stvaralaštva i izlaganja u galerijskim prostorima.

Izložbe realizovane u Antwerpen-u, Ghent-u, Vrbasu, Vršcu, Beogradu i Pančevu od kojih možemo izdvojiti samostalnu izlozbu u galeriji “Martain”, galeriji “Conflikt Room”, multimedijalni hepening u bioskopu “Apolo”, grupne izložbe- galeriji “ Jan Colle”, Kvadrianale scenskog dizajna u Pragu, prvo i drugo Bijenale scenskog dizajna u Beogradu, drugo Jugoslovensko Bijenale mladih u galeriji “Konkordija u Vrscu. U galeriji savremene umetnosti u Pančevu -24, 25, 30. Oktobarski salon, izložba “Fragmentarno, izložba “ Otvorena osecajnost”. Scenski dizajn: Belgijski kulturni centar-Hasselt, Fakkelteatar- Antwerpen; Beogradsko Dramsko Pozorište, Scena FDU-a; SKC Beograd; Pzorište “Boško Buha” u Beogradu. Ostvarena saradnja sa modnim dizajnerima u okviru fotografskih radova, publikacija, instalacija i video art-a u Antverpenu, Londonu, Trstu, Parizu, Dubrovniku i Beogradu.



djilkos@hotmail.com   




Marco Nektan – trans-ritualni performans jakim uticajem butoh umetnosti koji prati temu izložbe „Hide and seek“ je durrational performans koji će trajati tokom cele večeri otvaranja. Marco Nektan, transmedialni umetnik, performans artist, koreograf, butoh umetnik. http://nektanart.com/


 


 



 


Datum objavljivanja: 05.09.2018.