Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Srbija u Srbiji

Izložbom fotografija i plakata "Istorija srpskog filma", sinoć (8. decembar) je u
Kulturnom centru Zrenjanina najavljen program filmova i filmskih izložbi "Srbija u Srbiji" koji organizuju Ministarstvo kulture i Jugoslovenska kinoteka.

 


O tom značajnom kulturnom projektu govorili su Radoslav Zelenović, direktor, i Saša Erdeljanović,  upravnik arhiva muzeja Jugoslovenske kinoteke. Posetioci su potom u maloj sali Centra  mogli da vide filmove Koste Novakovića iz "Edicije pioniri filma". "Grešnica bez greha" (1930), "Proslava 550 godisnjice Kosovske bitke" (1939) i izabrane storije iz "Žurnala  Novaković" (1926-1930).


Zrenjaninski ljubitelji filma moći će u okviru ovog projekta 18. decembra da pogledaju  filmove Josipa Novaka (1902-1970), pionira jugoslovenskog i bugarskog filma i jedne je od  najupečatljivijih autorskih ličnosti između dva svetska rata. Za 24. i 25. decembar  predvidena je projekcija dokumentarnog filma "Krunisanje kralja Petra I i putovanje kroz  Srbiju, Novi Pazar, Crnu Goru i Dalmaciju" (1904), najstarijeg sačuvanog filma o Srbiji i  srpskom narodu, koji su realizovali Arnold Mjur Vilson i Frenk Storm Moterso, kao i  igranog filma Mihajla Al. Popovića "Sa verom u Boga" (1932), koji se smatra najuspešnijim predratnim igranim filmom snimljenim u Kraljevini Jugoslaviji.


Projekcije su u maloj Sali Kulturnog centra Zrenjanina od 20 sati, a ulaz je slobodan.


 


Datum objavljivanja: 09.12.2008.