Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Srbija - Dunavski sliv

U Beogradu, na savskom šetalištu, na Kalemegdanu, 15. septembra se otvara izložba fotografija Dragoljuba Zamurovića Srbija- dunavski sliv povodom prezentacije istoimene fotomonografije.

 


Četrdeset i pet veličanstvenih fotografija Dunava i njegovih pritoka, neverovatnih predela kroz koje Dunav protiče u Srbiji, biće postavljeno mesec dana, do 15. oktobra. Ove fotografije, uglavnom snimljene sa visine, iz balona, biće izložene na velikim formatima koji će dočarati snagu prirodnih lepota Dunava i Srbije. U tom periodu, šetnja savskim šetalištem, baš gde će se Sava ubrzo uliti u Dunav, biće događaj sam za sebe. Ulaz je besplatan, a izložba je otvorena 24 sata i osvetljena je noću. Izložba je u organizaciji udruženja građana Kulturakt. www.srbijanadunavu.com

Fotomonografija „SRBIJA – DUNAVSKI SLIV“ Dragoljuba Zamurovića jedno je od najvećih i najvrednijih dela srpske fotografije na početku 21. veka. Autor ovom knjigom odužuje deo duga čitavog jednog naroda velikoj i sudbinskoj reci koja je najdublje utkana u istoriju Srbije i Srba. No, i mnogo više od toga. Ovo umetničko delo je deo kulturne baštine i svih podunavskih pa i, šire gledano, evropskih zemalja i naroda koji su na obalama Dunava i njegovih pritoka ostavljali tragove kroz čitavu istoriju ljudske civilizacije. I vreme u kom živimo stvara nasleđe i spomenike budućim generacijama, među koje, nesumnjivo spada i monografija „SRBIJA – DUNAVSKI SLIV“.

Dr Slobodan St. Milosavljević

Dragoljub Zamurović je rođen 1947. godine. Posle završenog Arhitektonskog fakulteta, pohađao je postdiplomske studije fotografije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Za svoje fotografije dobio je brojne nagrade širom sveta. Autor je više fotomonografija od kojih su najznačajnije Cigani sveta, Kazahstan, Međugorje, Kazanj, Srbija, život i običaji, Vojvodina, Sarajevo, Crna Gora i fototipsko izdanje Sarajevske Hagade.

Član je Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije od 1980. godine, a 1995. godine dobija zvanje Istaknutog umetnika ULUPUDS-a i tako se svrstava među nekoliko najznačajnijih umetnika srpske fotografije danas.

Pod pseudonimom Art Zamur, od 1988. godine sarađuje sa francuskom agencijom Gamma Presse Images preko koje su njegove fotografije dospele u najveće svetske magazine TIME, NEWSWEEK, THE NEW YORK TIMES MAGAZINE, STERN, PARIS/MATCH, FIGARO MAGAZINE, GEO, EUROPEO, NATIONAL GEOGRAPHIC... Čuveni američki magazin LIFE dva puta je njegove fotografije uvrstio u rubriku Big Pictures, a u julu 1991. godine jedna fotografija ovog autora objavljena je i na naslovnoj strani tog časopisa.


 


Datum objavljivanja: 10.09.2008.