Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Spomen zbirka PavleBeljanski

Povodom godišnjice rođenja Save Šumanovića, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog 22. i 29. januara 2009. godine organizuje filmske večeri posvećene ovom umetniku.

 


Dugometražni dokumentarni film "Sava Šumanović", zapaženo ostvarenje reditelja i scenariste Žike Mitrovića koji će biti emitovan na dan umetnikovog rođenja 22. januara, delo je produkcijske kuće "Centarfilm Beograd". Druga projekcija planirana za 29. januar, biće prilika da publika pogleda još jedan filmski rad o Savi Šumanoviću, rađen u produkciji Televizije Beograd, delo reditelja Mike Miloševića, po scenariju Lazara Trifunovića. Nakon projekcije filmova publika će se upoznati sa devet remek-dela Save Šumanovića iz kolekcije Pavla Beljanskog.


Školovanje Save Šumanovića (Vinkovci, 22.01.1896 – Sremska Mitrovica, 30.08.1942) kao i život u Zemunu, Zagreb u , Pa rizu i Šidu, ugradili su se u njegovo stvaralaštvo, naglašavajući prirodnu istančanost ovog prepoznatljivog slikarskog senzibiliteta. Bazirajući svoja interesovanja pre svega na umetnosti Sezana i Van Goga, on gradi svoj lični izraz formirajući se u pravcu sinteze kubističkih i konstruktivističkih načela sa elementima svojevrsnog ekspresionizma izraženog kroz intenzivan kolorit i gustu, pastoznu materiju. Dominantne teme u njegovom opusu su prepoznatljivi pejzaži kao i ženski aktovi, smešteni u prirodu ili enterijer, dosežući kulminaciju u čuvenom ciklusu "Šidjanki" gde je majstorski razvijana skulptoralnost formi izražena do maksimuma. Kao jedan od osnivača "Oblika", Šumanović je osim u svojoj zemlji veoma zapaženo izlagao i u evropskim umetničkim metropolama poput Praga, Pariza i Amsterdama, ali zbog bolesti svoj mir nalazi u Šidu, odakle crpi inspiraciju za najuspelije lirske pejzaže protkane ličnom, delom iracionalnom unutrašnjom ekspresijom, poput vizije sopstvenog života.


Spomen-zbirka Pavla Beljanskog svojim posetiocima pruža mogućnost da se, kroz stalnu postavku i prateće programe, upoznaju sa brojnim antologijskim delima 37 autora nacionalne moderne umetnosti. Povodom godišnjice rođenja Save Šumanovića, ova institucija koristi priliku da istakne vrednost njegovih radova, koji zauzimaju značajno mesto u istoriji srpske moderne. 


            Ulaz je slobodan.


 


Datum objavljivanja: 27.12.2008.