Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Spomen obeležje u Glini-nezavršeni projekat

Izložba će biti otvorena u Galeriji Istorijskog muzeja Srbije, Trg Nikole Pašića 11, 9. septembra u 18 sati povodom 70 godina od stradanja nevinih Srba u glinskoj crkvi.


 


Posebna vrednost izložbe pod nazivom "Spomen obeležje u Glini-nezavršeni projekat" je u tome što će po prvi put biti izložene tri kompozicije, rad akademskog slikara mr Dragana Čubrića, koje su trebale poslužiti kao predložak za mozaičke površine koje su trebale da budu postavljene na Spomen obeležje u Glini. Osim ovih kompozicija u Glinu nije prenešena ni skulptura "Sjećanje" rad vajarke Mirjane Jurišić, koja se sada nalazi u Domu vojske Srbije u Beogradu.


Nad civilima Korduna i Banije ustaše su od 29. jula do 3. avgusta 1941. godine u glinskoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice ublie više od 1500 ljudi. Poznato je da su posle toga crkvu do temelja porušili. Na tom mestu 1969. u znak sećanja podignut je Spomen dom ispred kojeg je tek 1995. godine postavljeno spomen-obeležje.


Tek postavljeno obeležje sa imenima identifikovanih žrtava bilo je dostupno javnosti samo nekoliko dana. Naime, u hrvatskoj akciji "Oluja" demolirano je, a zatim je i uklonjeno. Nova lokalna vlast Spomen dom preimenovala u "Hrvatski dom". Tako su nestale i ploče sa popisom imena stradalih.


"Izložba osim da budi sjećanje ima za cilj da javnost u Srbiji upozna sa nerazumnim ponašanjem onih političkih struktura i pojedinaca u Hrvatskoj koji još uvijek sprečavaju da se vrati raniji naziv Spomen doma i iznova postavi spomen ploča", navodi u ime organizatora Udruženja Srba iz Hrvatske, Milojko Budimir.


 



Datum objavljivanja: 09.09.2011.