Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Spomen mesta - istorija - sećanja

Organizatori su Etnografski institut SANU i Centar za kulturu "Vuk Karadžić" iz Loznice, koji pozivaju da uzmete ušešće u radu skupa. Skup će biti održan u Tršiću 5. i 6. septembra 2008. godine.


 


Spomenici i spomen mesta imaju ulogu prostorno vremenske petrifikacije identiteta zajednice, a spomeničkim nasleđem se neguju sećanja, utvrđuju kulturne, društvene i nacionalne vrednosti. Pored osnovne funkcije spomenik zahteva i visok umetnički značaj za ispunjavanje svoje misije. Ekspanzija memorije nije samo balkanski, već i širi evropski i svetski trend koji dovodi do pitanja odnosa prema  tradiciji i istoriji, načinu materijalizacije sećanja i semiološke analize spomenika.

Radovi će biti uvršćeni u preliminarni program Konferencije na osnovu prijava koje će biti primane do 15. jula 2008. godine na adresu Centra za kulturu "Vuk Karadžić".Prijava treba da sadrži naslov rada sa ključnim rečima (do pet reči), apstrakt do 200 reči, ime i prezime autora, zvanje, naziv institucije/ustanove, adresu, e-mail, i telefon. Na konferenciji rad treba da bude predstavljen poster prezentacijom.


 



Datum objavljivanja: 29.06.2008.