Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Španska fotografija

Beograd, 4. septembar Institut Servantes i Istorijski muzej Srbije u četvrtak u 19h u Istorijskom muzeju Srbije, Đure Jakšića 9 počinju novu sezonu sa izložbom "Tri decenije španske fotografije".

 


Na otvaranju će nastupiti španska gitaristkinja, Rosario Kaseljes Kanet koja će izvesti četiri popularne španske kompozicije kao što su "Capricho árabe" Franciska Tarega. Ulaz besplatan. Izložba će biti otvorena do 6. oktobra.


Institut Servantes i Istorijski muzej Srbije počinju novu sezonu sa veoma vrednom izložbom "Tri decenije španske fotografije". Reč je o kolektivnoj izložbi španskih fotografija objavljivanih u toku tri decenije, od 50-ih do 80-ih godina XX veka u tri specijalizovana časopisa za fotografiju: Afal, Nueva Lente i Photovisión. Biće prikazano preko 70 fotografija koje su objavljivane u ovim časopisima i koje predstavljaju jednu vrstu ogledala španskog društva u tom periodu.


Dvadeset i sedam španskih fotografa  koji su zastupljeni na izloži bili su tek mlade nade španske scene kada su objavljivali ove fotografije. Danas, oni su priznati i cenjeni fotografi koji su razvili bogate umetničke karijere. Osim fotografija biće izloženi i primerci časopisa kao dokaz raznolikosti štampe, formata i sadržaja. Pomenuta tri časopisa, iako su izlazili u različitim vremenskim periodima, imali su zajedničke ciljeve. Prvi se ogledao u želji za širenjem i promovisanjem fotografije, ali i u oštroj borbi protiv nametnutih pravila i cenzure tadašnjeg režima. Drugi zajednički cilj je bio promovisanje avangardnih umetnika iz inostranstva koji su postajali uzori mladim španskim fotografima.


Afal je izlazio od 1956. do 1963, i prvi je probio led kada je u pitanju angažovana fotografija, nastala u konzervativnom ambijentu pedesetih godina. Cenzura je bila stalan problem ovog časopisa. Brojni tekstovi o filmu i fotografiji bili su zabranjeni zbog navodnih povreda morala i dobrih običaja. Pored svih nedaća, časopis je doživeo dvojezično izdanje (na španskom i francuskom jeziku), a imao je dopisnike u Parizu, Milanu, Briselu i Londonu. Časopis se ugasio usled ekonomskih problema.


Nueva Lente je izlazio tokom sedamdesetih godina i predstavljao je avangardni projekat koji teži inovacijama i preokretu. Nepoštovanje pravila i demistifikacija koje je uspostavio Nueva Lente predstavljali su najavu postulata pokreta movida koji će uslediti 80-ih godina. Časopis je doprineo upoznavanju inostrane publike sa španskom kreativnom uzavrelošću toga doba.  PhotoVisión nastao je 1981. godine i objavljuje se i danas. Na izložbi će biti predstavljena prva etapa koja obuhvata osamdesete godine.


Izložba će biti prikazana u galeriji Istorijskog muzeja Srbije i u izložbenom prostoru Instituta Servantes. Ulaz slobodan. Radno vreme obe galerije: utorak-nedelja, od 12 do 20 časova. Kustosi izložbe su Fernanda Ljobet i Anheles Beherano. Fernanda Ljobet biće gost u Beogradu u nedelju 31.08. kada će prisustvovati postavljanju izložbe.


 


 


Datum objavljivanja: 02.09.2008.