Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Sonjin septembar 2023.

Manifestacija ’’Sonjin septembar’’ koju organizuje Umetnička galerija ’’Nadežda Petrović’’ kao deo aktivnosti na istraživanju i afirmaciji umetničke zaostavštine Sonje Savić, održaće se ove godine po prvi put u bijenalnom izdanju.


 


Posvećena je dobitnicima nagrade ’’Sonja Savić’’ koju dodeljuje stručni žiri Festivala Alternative film&video, koji se održava svakog decembra u Domu kulture Studentski grad u Beogradu.

Ovog septembra, gošće Čačka i UGNP su autorke-dobitnice pomenute nagrade iz 2021. i 2022. godine. Čačanskoj publici i stručnoj javnosti predstaviće se Maryam Tafakori (Iran/Velika Britanija) – dobitnica nagrade iz 2021. godine i Gloria Gamer (Austrija/Nemačka), laureatkinja iz 2022. godine. Autorke će se predstaviti samostalnim izložbama ’’ [ she stuttered ] ’’ Maryam Tafakory koja će biti otvorena u utorak, 5. septembra u 19 časova u Umetničkoj galeriji Nadežda Petrović, a nedelju dana kasnije, u utorak, 12. septembra u Galeriji Risim, biće otvorena izložba ‘’Alone Out There’’ Glorie Gamer. Nakon otvaranja izložbi, uslediće razgovori sa gošćama i svojevrsno vođenje kroz njihovo stvaralaštvo uz goste – mlade filmske teoretičare i kritičare Anu Filipović i Jovana Markovića, čiji će se tekstovi naći u katalogu manifestacije.

Manifestacija se održava od 2017. godine i sastoji se od izložbe nagrađenih autora/ki, specijalnih projekcija u Čačku i Beogradu i rezidencijalnog boravka za autore i autorke – laureate nagrade ‘’Sonja Savić’’. Od 2021. godine, manifestacija se održava bijenalno, uz učešće dva nagrađena autora iz protekle dve godine. Nakon umetničke rezidencije u Čačku, autorke nastavljaju svoj boravak u Beogradu, gde će, u organizaciji Akademskog filmskog centra (AFC) biti organizovane specijalne projekcije i prezentacije dobitnica nagrade.

Izložbe će biti otvorene do početka oktobra 2023. godine i održavaju se kao deo programa ‘’Čačanska rodna – Čačak, nacionalna prestonica kulture 2023.’’

Mariam Tafakori (Širaz, Iran) se bavi filmom i performansom. Projekcije njenih radova uključuju Kan, MoMA, Lokarno, NIFF, ICA, TIFF, FICUNAM i Oberhauzen, između ostalih. Osvojila je nagrade kao što su Gold Hugo na 58. Međunarodnom festivalu u Čikagu, najbolji eksperimentalni kratki film na 70. i 71. MIFF-u, Tiger Short Award na 51. IFFR-u i Barbara Hammer feministička nagrada na 60. AAFF-u .



Glorija Gamer (1985, Linc, Austrija) je filmska rediteljka, scenaristkinja i umetnica koja živi u Berlinu i Lincu. Studirala je filmsku režiju u Barseloni i filozofiju u Berlinu. Njeni filmovi su prikazani na brojnim međunarodnom festivalima (Atina Int. Film + Video Fest, 25 FPS - Int. Festival eksperimentalnog filma i videa Zagreb, Kortfilmfestival Leuven, Diagonale Festival austrijskog filma, L'Alternativa Film Festival Barselona ili Kurzfilmvoche Regensburg. Njeni radovi su ekranizovani i izloženi u kontekstu vizuelnih umetnosti, kao što je Ars Electronica Festival Linz, File Festival Sao Paolo, Muzej primenjene umetnosti MAK Beč, Salcburger Kunstverein, Steirischer Herbst i Fluca Austrijski paviljon u Plovdivu, Bugarska.


 



 


Datum objavljivanja: 04.09.2023.