Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Sonja Žugić: Graničnik

Izložba umetničkih fotografija autorke Žugić Sonje, nastalih u prethodne dve godine u Portugalu, Maroku, Zapadnoj Sahari biće otvorena 5. juna 2014. u 19h u Maloj galeriji Ulupuds-a, Uzun Mirkova 12.


 


Autorka istražuje ivice beskraja, pogranična područja civilizacije, prizore nastanjene duhovima i tragovima ljudskog odsustva.Minimalistički prizori sa malim brojem elemenata zaglušuju tišinom.Izložba je otvorena od 5-14. juna 2014.



Žugić Sonja, rođena je 1977. godine u Beogradu. Diplomira na odseku Filmska i TV kamera Akademije Umetnosti u Beogradu u klasi profesora Radoslava Vladića. Doktorira na odseku za Scenski dizajn Interdisciplinarnih poslediplomskih studija Univerziteta umetnosti u Beogradu sa projektom Unutrašnji pejzaži – prostori beline i sećanja. Usavršava se iz oblasti Dizajn svetla na Univerzitetu Stenford pod mentorstvom profesora Michael Ramsaur-a 2008.godine.



Samostalno izlaže u Galeriji Stara kapetanija u Zemunu 2008. sa izložbom Inconstance – serija fotografija tela u pokretu /plesu, Galeriji Singidunum u Beogradu 2009. sa serijom pejzaža u crno beloj tehnici, Galeriji Progres 2011. sa serijom pejzaža Ritam beskraja, Galeriji Ozon 2012. na izložbi fotografija Bitef plesne kompanije.



Nagrada na godisnjoj majskoj izlozbi Ulupuds-a 2012.FIAP zlatne plakete na međunarodnom trijenalu fotografija u pozorišnoj umetnosti na Sterijinom pozorju 2014. U okviru grupnih umetničkih projekata nastupa od 2004.godine izlažući, između ostalog u Rimu, u galeriji Roma Auditorium 2006.godine, u Pragu, na Praškom kvadrijenalu 2007.godine, na Bijenalu proširenih medija u galeriji Ozon u Beogradu 2007.godine.



Bavi se dizajnom svetla u pozorištu, gde najznačajnije projekte ostvaruje u Jugoslovenskom dramskom pozorištu i Zvezdara teatru saradjujući sa rediteljima Ljubišom Ristićem, Duškom Kovačevićem...Kao umetnički fotograf sarađuje sa brojnim pozorištima – Zvezdara teatar, Bitef teatar, Narodno pozorište, malo pozorište Duško Radović, kao i sa Bitef festivalom.



Samostalni je umetnik i član ULUPUDS-a, sekcije umetnička fotografija od 2008.


 



Datum objavljivanja: 04.06.2014.