Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Sonja Gajić: Breaking Out Is Hard to Do

Otvaranje izložbe skulptura "Breaking Out Is Hard to Do", autorke Sonje Gajić.
Izložba se otvara u utorak 21. marta u 19. sati i biće otvorena do 8. aprila 2017. svakog dana od 10 do 20 sati (sem nedelje).


 


Breaking Out Is Hard to Do





Čini se da su trendovi i fenomeni hiperglobalizacije, kao i nezaustavljivo srljanje sveta ka opštem upalančenju, ključne tačke za razumevanje radova Sonje Gajić. Društvo u kom erotiku zamenjuje pornografija, elitizam neofeudalizam, a političku korektnost autoritarizam, zahteva da bude posmatrano kroz optiku otrovnog, ciničnog humora – a u Sonjinom radu nalazimo sve te elemente; bilo da je u pitanju Pink Panter, ili pak napetost ekstremiteta prilikom izvođenja Aštanga joge, prizori i kompozicije koje Sonja stvara na duhovit način izvrću ruglu vrednosti konzumerističkog društva. Neoromantični sentiment prema Indiji, zloupotrebljen za oživljavanje pogrešnog čitanja Vebera (koji za cilj ima shvatanje tela kao instrument za proizvodnju dobara), te izolovanost i samodovoljnost institucija visoke kulture, taj perpetuum mobile razobručenog neoliberalnog pristupa kapitalu  bez odgovarajuće kontrateže, rezultirali su delima predstavljenim na ovoj izložbi. Svako od njih, formalno besprekorno izvedeno, buja od dijalektičke napetosti. Međusobno u kontrastu, stvaraju jedinstvenu celinu suprotstavljenih materijala, formi i oblika, podstiču na zapitanost, i zahtevaju našu pažnju. Možda čak izmame i poneki osmeh. A to je, na kraju krajeva, ono što – kao publika – samo možemo poželeti.



Luka Tripković


Sonja Gajić je rođena 1986. u Beogradu. Master studije završila je na Fakultetu likovnih umetnosti, u klasi profesora Veljka Lalića. Trenutno je na doktorskim studijama na Fakultetu likovnih umetnosti. Dobitnica je nagrade "Ilija Kolarević vajar", povelje i plakete, za veliki akt. Učesnica je na mnogim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. NJena dela se nalaze u zbirkama kolekcionara umetnosti. Od 2013. zaposlena je u Nemačkoj školi Beograd (DSB) kao profesor likovnog.  Ovo je njena četvrta samostalna izložba.

08/2014 – „Idolomašine", Galerija FLU, Beograd

2013 – "Kolaži i skulpture", Galerija Dunav osiguranja „Dunav Ars", Beograd

2008 – Samostalna izložba, Galerija "Happy Gallery", Studentski kulturni centar (SKC), Beograd


 


 



 


Datum objavljivanja: 17.03.2017.