Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Soft Crime drugi deo

U ponedeljak, 15. decembra u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda otvara se izložba Zdravka Joksimovića "Soft Crime - drugi deo".

 


Izložba kojom se ujedno i završava program Likovne galerije za ovu godinu predstaviće najnovije radove beogradskog vajara srednje generacije Zdravka Joksimovića. Tokom svoje već dugogodišnje veoma bogate i plodne karijere, započete krajem osamdesetih, Joksimović je realizovao  radove bazirane na istraživanju čistih plastičkih i konkretnih vrednosti materijala, oblika i prostora, nudeći jedan nov senzibilitet u skulpturi.


Nastavljajući ciklus takozvanih telesnih komada u fokusu umetnikovog interesovanja i ovog puta ostaje promišljanje inspirativnog polja kompleksnosti fizičke pojavnosti tela. 


...Ono što se može u prvi mah uočiti u najnovijoj seriji skulptura Zdravka Joksimovića je da on sve više razvija privrženost specifičnim dualizmima sopstvene skulptorske fenomenologije. U prvom redu to je već uobičajena podela na "ozbiljne" radove koji su rezultat gotovo klasične veštine modelovanja ali takodje i jednog konstruktivističkog impulsa; i na "neozbiljne" radove, odnosno Joksimovićeve karakteristične "zezalice" u vidu brzih i dovitljivih kolaža/asemblaža i konstrukcija od ready-made elemenata. 


Značenje ovih radova niti je u konvencionalnoj simbolici (koja bi kucala na vrata ako bismo na primer njegovu skulpturu Delikates opisali kao "deformisani fragment tela nataknut na oštro metalno rende"), niti je u nekoj samodovoljnoj formalizaciji skulptorskih problema, već u samom životu koji je i inspiracija i kontekst upotrebe predmeta u Joksimovićevoj umetnosti. One se pojavljuju na osnovu iskustava bolničkih čekaonica, stolarskih radionica, berbernica ili prosto one kreativne dokolice koja "pravi" sir u mišolovci zamenjuje rupičastom kockom za bacanje kao u radu Znam kako! Unutarnja tipologija njegovog skulptorskog opusa, kao, sve je izvesnije, najcelovitijeg i najoriginalnijeg opusa u savremenoj srpskoj skulpturi, pokazuje da je Joksimović samosvestan onoliko koliko je samoironičan, zanatlija onoliko koliko je konceptualac, pomiren sa svetom oko sebe onoliko koliko je jedan od najkreativnijih umetnika danas.


( iz teksta Branislava Dimitrijevića, Sve je uptavo tako kako treba da bude)  


Zdravko Joksimović (Buče/Crna Gora,1960) je diplomske (1986) i poslediplomske studije (1989)  završio na Fakultetu likovnih umetnosti (Odsek za vajarstvo) u Beogradu, u klasi profesora Nikole Jankovića, gde kao profesor radi od 1992. Izlaže od 1993. u zemlji i u inostranstvu na samostalnim i grupnim izložbama. Dobitnik je više nagrada, medju kojima su i nagrade iz fonda vajara Sretena Stojanovića, FLU (1985) i Bijenala mladih u Vršcu (1994).


Kontakt: joksimovicz@eunet.yu 


Izložba će biti otvorena do 31. decembra 2008.


Radno vreme Likovne galerije: 12,00 – 20,00 , ponedeljkom zatvoreno.


Portfolio Kulturni centar Beograda


 


Datum objavljivanja: 11.12.2008.