Umetnik

Prati umetnika

Pretraga

Sofija Ječina: Unutrašnji pejzaži

Kulturni centar Banski dvor iz Banja Luke i Galerija `73 iz Beograda u okviru regionalne kulturne saradnje organizuju izložbu ruske akademske slikarke Sofije Ječine. Izložba koja nosi naziv “Unutrašnji pejzaži“ biće svečano otvorena, u petak, 4. februara, 2022. godine sa početkom u 19h.


 


Ovo je drugo predstavljanje mlade ruske slikarke u Republici Srpskoj  u organizaciji KU Galerije `73.

U novembru mesecu prošle godine, Sofija Ječina imala svoju samostalnu izložbu u Trebinju.



Otvaranje izložbe biće propraćeno premijerom dokumentarnog filma o Sofijinom životu “U potrazi za mestom”, poznatog srpskog reditelja Miroslava Bate Petrovića, a već sledećeg dana, u isto vreme, prisutnoj publici biće predstavljena knjiga Sofije Ječine,  „Beograd u plavom”.  



Na izložbi „Unutrašnji pejzaži“ biće predstavljene trideset i dve slike rađene tehnikom u ulje na platnu. Skoro sve slike nastale su u ovoj godini i prikazuju pojedine delove Srbije i Republike Srpske. Prema rečima umetnice, izložba u Banja Luci joj je veoma važna, i unapred se raduje publici sa kojom ima lepu saradnju putem društvenih mreža. Raduje je što se predstavlja Banja Luci , prestonici umetnosti i kulture u ovom delu Republike Srpske.

 

Mirela Pudar, direktorka Galerije ‘73, istakla je da je ovogodišnja izložba ruske slikarke Sofije Ječine uvrštena u program regionalnog predstavljanja umetnika kojim se poslednjih godina bavi Galerija `73. Ovom izložbom dokazujemo da kultura ne poznaje granice. Umetnost Sofije Ječine povezuje nas od obala dalekog istoka Rusije odakle nam Sofija dolazi,  preko Beograda, do Republike Srpske. Istorijsko prijateljstvo i bliskost ruskog i srpskog naroda, sa puno emocija, Sofija Ječina prenela je i na motive svojih slika.



„Za Galeriju `73, kao jednog od organzatora ove izložbe, veoma je važno što se ona realizuje baš u Banja Luci, koje je veoma važna tačka na novoj mapi kulturne misije ove prestižne institucije kulture iz Beograda, jer se sa ovim gradom poslednjih godina neguju posebne emocije i uspomene. Saradnja sa Kulturnim centrom Banski dvor, u kojem se i realizuje ova izložba, samo je nastavak regionalne kulturne mreže koja će svoj pravi format dobiti u vremenu koje je pred nama” istakla je Pudar.



Sofija Ječina je rođena 1990. godine u naselju Gorjačie Ključi na Igurupu, najvećem Kurilskom ostrvu, SSSR. 2010 Sofija je postala član omladinskog udruženja Saveza umetnika Rusije. Njena prva samostalna  izložba je bila 2010. godine u Kursku, Rusija. 2012. godine Sofija je postala član Udruženja umetnika Rusije, a takođe i član i Međunarodne asocijacije umetnika Uneska. Te iste godine je završila studije na Kurskom državnom univerzitetu sa zvanjem magistra umetnosti. Svoje školovanje pored Rusije nastavila je u Nemačkoj i Austriji gde je imala brojne samostalne izložbe. Poslednjih pet godina živi i stvara u Beogradu koji je postao njen novi životni prostor.







Izložba će trajati do 20. februara 2022. godine


 



Datum objavljivanja: 02.02.2022.